Perníkové těsto
- hladká mouka 540 g
- moučkový cukr 190 g
- máslo 125 g
- med 125 g
- vejce 3 ks
- hřebíček (mletý ) 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 2 lžičky
- kakao (holandského typu) 3 lžičky
Poleva
- bílek 1 ks
- moučkový cukr (prosátý) 150 g
- citronová šťáva 1 lžička
Postup přípravy
- Připravte perníkové těsto. Sypké suroviny promíchejte v míse, poté přidejte máslo, med a vejce. Rukama nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujte těsto, které nechte dva dny odpočinout v chladu.
- Z těsta oddělte přiměřený kus a rozválejte jej na pečicím papíře na co největší plochu. Tloušťka těsta by měla být zhruba 2–3 milimetry.
- Odřízněte tenké okraje těsta tak, aby těsto bylo všude stejně silné (2–3 milimetry).
- Pomocí šablon z těsta postupně vykrájejte jednotlivé díly chaloupky – podložku, 2 štíty, 2 boky a 2 střechy.
- Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj jednotlivé díly. Mezi díly nechte mezeru alespoň 1 centimetr – při pečení nakynou. Pečte 15 minut při teplotě 180 stupňů.
- Upečené díly nechte po vytažení z trouby 2 minuty vydýchat. Poté je obraťte na druhou stranu a nechte vychladnout.
- Svislé hrany štítů a boků chaloupky zbruste na kuchyňském struhadle do úhlu 45 stupňů, aby k sobě jednotlivé díly při lepení dobře pasovaly. Stejně tak zbruste na jedné dlouhé straně i oba díly střechy.
- Z bílku, cukru a citronové šťávy ušlehejte hustou polevu – měla by mít konzistenci zubní pasty. Pokud je řídká, přidejte moučkový cukr.
- Pomocí polevy ozdobte jednotlivé díly chaloupky. Pro malování na perníčky můžete použít například zdobičku, štětec či špejli.
- K perníkové podložce přilepte pomocí polevy obvodové zdi chaloupky, které zároveň slepte i hranami k sobě. Polevu nechte dostatečně dlouho zatuhnout.
- Jakmile jsou stěny chaloupky stabilní, přilepte k nim i střechu. I hřeben střechy slepte polevou a přidržte střechu, dokud poleva nezatuhne. Okolí chaloupky můžete dozdobit polevou či dalšími perníčky.
Vyzkoušejte také recept na hned měkké vánoční perníčky s medem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE