Pečený losos s ořechovou krustou a miso pastou – slavnostní recept s asijským švihem

Moje hodnocení
4x

Jemná, mírně slaná a ovocná chuť žluté pasty miso zintenzivňuje chuť lososa, a tak můžete mít dojem, že se vám s každým soustem v ústech rozlije moře. Kešu oříšky, chilli paprička a limetová kůra přidávají moderní twist, díky kterému si tuto lahůdku budete chtít připravovat často.

2 porce
30 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Filety z lososa opláchněte, osušte papírovou utěrkou a vytáhněte pinzetou případné kosti. Dno malého pekáče potřete olivovým olejem a vložte do něj lososa.
  2. Kešu ořechy nasekejte nahrubo do misky. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Z limety ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Vše promíchejte s miso pastou a sezamovým olejem. Směsí rovnoměrně potřete povrch obou filetů.
  3. Lososa pečte v předehřáté troubě 12–15 minut, až bude maso propečené a krusta zlatohnědá. Ozdobte ho nasekanou pažitkou a podávejte, třeba s listovým salátem nebo rýží.
PRIMA TIP: Hustá pasta miso pochází z Japonska a vyrábí se ze sójových bobů naložených v mořské soli s fermentačními bakteriemi koji a pšenicí nebo rýží. Některé miso pasty kvasí pět dní, jiné i léta. Od složení a délky kvašení se odvíjí jejich chuť. Nejčastěji koupíte bílé, žluté a červené miso. Čím je jeho barva světlejší, tím je jeho chuť jemnější. V asijské kuchyni se používá jako zdravé dochucovadlo.

Vyzkoušejte také recept na grilovaného lososa s italskou čočkou podle Šéfa

Kompletní recept najdete ZDE

Inspirujte se dalšími nápady, co podniknout s miso pastou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Asijská kuchyně

Emily Calderová Asijská kuchyně

Obliba asijské kuchyně stále stoupá s tím, jak ji lidé stále více poznávají na dovolených, v restauracích a bistrech. Pokud často nad talířem přemýšlíte, jak je pokrm udělaný, tahle kuchařka vás potěší. Podrobné návody, odměřování na mililitry a gramy i na hrnky, krásné fotky a srozumitelné postupy vás dovedou rychle k podobným výsledkům. Vybrat si můžete ze 70 receptů na oblíbené asijské pokrmy, od knedlíčků a nudlových polévek po stir-fry, rýžové misky, kari a smažené, slané i sladké dobroty. Jakmile si nakoupíte omáčky a dochucovadla nezbytných pro asijskou kuchyni, můžete se pustit do vaření a experimentů. U 70 pokrmů určitě nezůstane!

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty