Suroviny
- filet z lososa (ze střední části) 2 ks po 225 g
- olivový olej 1 lžíce
- kešu 60 g
- červené chilli papričky (serrano) 1/2 ks
- limetka 1 ks
- pasta miso (žlutá) 1 lžíce
- sezamový olej (z praženého sezamu) 1 lžíce
- pažitka (nasekaná) 2 lžíce
- rýže (nebo listový salát k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Filety z lososa opláchněte, osušte papírovou utěrkou a vytáhněte pinzetou případné kosti. Dno malého pekáče potřete olivovým olejem a vložte do něj lososa.
- Kešu ořechy nasekejte nahrubo do misky. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Z limety ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Vše promíchejte s miso pastou a sezamovým olejem. Směsí rovnoměrně potřete povrch obou filetů.
- Lososa pečte v předehřáté troubě 12–15 minut, až bude maso propečené a krusta zlatohnědá. Ozdobte ho nasekanou pažitkou a podávejte, třeba s listovým salátem nebo rýží.
PRIMA TIP: Hustá pasta miso pochází z Japonska a vyrábí se ze sójových bobů naložených v mořské soli s fermentačními bakteriemi koji a pšenicí nebo rýží. Některé miso pasty kvasí pět dní, jiné i léta. Od složení a délky kvašení se odvíjí jejich chuť. Nejčastěji koupíte bílé, žluté a červené miso. Čím je jeho barva světlejší, tím je jeho chuť jemnější. V asijské kuchyni se používá jako zdravé dochucovadlo.
Vyzkoušejte také recept na grilovaného lososa s italskou čočkou podle Šéfa
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se dalšími nápady, co podniknout s miso pastou