Suroviny
- dýně (muškátová) 1/2 ks
- slunečnicový olej 20 ml
- vepřové kotlety (s kostí) 4 ks
- máslo 30 g
- cibule 100 g
- česnek 1 palice
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej
- tymián
- hladkolistá petržel
- brambory 200 g
- anglická slanina 100 g
Postup přípravy
- Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte slunečnicovým olejem, osolte a pečte 40 minut při 160 °C až doměkka. Po upečení nechte lehce vychladnout a nakrájejte na kostky.
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a oloupejte.
- Oloupané celé stroužky česneku dejte do malého rendlíku, zalijte olivovým olejem, přidejte tymián a pomalu vařte 40 minut. Měkký česnek nechte vychladnout.
- Na oleji orestujte slaninu nakrájenou na kostičky, zpěňte ji, přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky, krátce opečte a přidejte kostičky dýně. Spolu krátce orestujte, osolte, opepřete a nakonec přidejte jarní cibulku nakrájenou na plátky.
- Na olivovém oleji, ve kterém se vařil česnek, zpěňte cibuli nakrájenou na měsíčky, osolte ji a nakonec přidejte nasekanou petrželku.
- Kotletu osolte, opepřete a opečte zprudka na pánvi na slunečnicovém oleji. Opečte nejprve z jedné strany a pak z druhé strany. Nakonec přidejte uvařené stroužky česneku v oleji a máslo. Přelévejte výpekem a dle potřeby dopečte v troubě.
PODÁVÁNÍ: Na talíř dejte do kulatého tvořítka šťouchanou dýni s brambory, vedle položte opečenou krkovici, stroužky česneku a výpek.
Pečená vepřová kotleta s konfitovaným česnekem a šťouchanou dýní s bramborem podle Radka Davida Zdroj: Aramark
Vyzkoušejte i další recepty na vepřové kotlety