Suroviny
- vepřové kotlety (s kostí) 4 ks (à 150–200 g)
- brambory 600 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 300 ml
- cibule 2 ks
- máslo (nebo sádlo) 50 g
- kmín 1 lžička
- sýr (tučnější,eidam, blaťácké zlato, gouda) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso nařízněte po stranách, aby se při pečení nekroutilo. Osolte ho a opepřete. Brambory oloupejte a nakrájejte na 2mm plátky a promíchejte je se smetanou. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky.
- V hrnci nebo pekáči rozehřejte máslo či sádlo a maso v něm opečte z obou stran dohněda, trvá to zhruba 5 minut z každé. Opečené maso vyjměte na talíř a na tuku orestujte cibuli a kmín dozlatova. Také vyjměte. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Do volného hrnce či pekáče vyskládejte polovinu brambor se šlehačkou, zlehka osolte a opepřete, poklaďte masem a cibulí, zakryjte zbylými bramborami, přelijte zbylou smetanou a posypte rozdrobeným nebo nastrouhaným sýrem. Přiklopte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova a doměkka zhruba 50 minut. Pokud maso s bramborami vaříte, na nižším stupni to bude trvat okolo 1½ hodiny.
Vyzkoušejte také pečené plátky krkovice na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená krkovice na medu a hořčici