Suroviny
Postup přípravy
- Maso nařízněte po stranách, aby se při pečení nekroutilo. Osolte ho a opepřete. Brambory oloupejte a nakrájejte na 2mm plátky a promíchejte je se smetanou. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky.
- V hrnci nebo pekáči rozehřejte máslo či sádlo a maso v něm opečte z obou stran dohněda, trvá to zhruba 5 minut z každé. Opečené maso vyjměte na talíř a na tuku orestujte cibuli a kmín dozlatova. Také vyjměte. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Do volného hrnce či pekáče vyskládejte polovinu brambor se šlehačkou, zlehka osolte a opepřete, poklaďte masem a cibulí, zakryjte zbylými bramborami, přelijte zbylou smetanou a posypte rozdrobeným nebo nastrouhaným sýrem. Přiklopte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova a doměkka zhruba 50 minut. Pokud maso s bramborami vaříte, na nižším stupni to bude trvat okolo 1½ hodiny.
Kotlety na šlehačce s bramborem a cibulí Zdroj: Marek Kučera
Kotlety na šlehačce s bramborem a cibulí Zdroj: Marek Kučera