Suroviny
- vepřové kotlety (s kostí, každá cca 2,5 cm silná) 4 ks
- máslo 2 lžíce
- šalotka 4 ks
- česnek 2 stroužky
- šalvěj 8 lístků
- cider (suchý jablečný) 160 ml
- crème fraîche 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
Výborné recepty, kde má hlavní slovo vepřová krkovice – připravte grily!
Plátky vepřové krkovice neodmyslitelně patří k letnímu i prvnímu jarnímu grilování. Z tohoto kousku masa si ale můžete připravit řadu dalších dobrot jako například burger,...
Postup přípravy
- Kotlety z obou stran nařízněte po krajích, osolte a opepřete. Šalotku nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a restujte šalotku 3 minuty, až zesklovatí. Položte na ni kotlety a česnek. Stroužky neloupejte, jen je na plocho rozmáčkněte nožem. Ztlumte teplotu na střední stupeň a opékejte kotlety zhruba 7 minut z každé strany, až z masa začne vytékat čirá šťáva.
- Kotlety přesuňte do pekáčku, posypte lístky šalvěje a přelijte výpekem z pánve. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a vypněte ji, maso zůstane krásně teplé.
- Pod pánví zvyšte teplotu, vlijte do ní cider a vařte 2 minuty, dokud se neodpaří alkohol. Přidejte crème fraîche a míchejte, až omáčka zhoustne. Kotlety rozdělte na talíře a přelijte omáčkou.