Připravte partnerovi sladké překvapení. Valentýnskému čokoládovému dortu s jahodami neodolá

Oslavy dne svatého Valentýna se tradičně slaví hlavně v anglosaských zemích. Ale protože každý důvod k oslavě by se měl využít, našel si tento svátek cestu i do našich končin. Díky tomu jsme ve výhodě, svou lásku můžeme vyjádřit nejen na prvního máje, ale i 14. února.

No dobře, my víme, že svou lásku můžeme vyjádřit třeba každý den v roce, a po pravdě by bylo dobré ji určitě vyjádřit častěji než dvakrát do roka. Ale Valentýn nám tuhle skutečnost dostatečně připomene. Je totiž všudypřítomný. V obchodech jsou záplavy roztodivných, a po většinou i dost nevkusných předmětů v růžové či červené barvě, se spoustou srdíček, kytiček, a nechybí ani štěňátka :) Pokud je tento styl na vás už trochu moc americký, máme pro vás jednoduchou radu. Udělejte si to po svém.

Muži neudělají chybu s kyticí čerstvých květin (doporučujeme nějakou jarní vazbu, ideálně tulipány, s těmi určitě zabodujete), a k tomu lahev růžového sektu, prosecca nebo cavy.

Ženy můžou vsadit na vlastnoručně vyrobené dárky, ideálně ty, které se dají sníst. Pro ty, co mají rádi spíše slané pochutiny, radíme třeba delikátní játrovou paštiku s brusinkami nebo kachní rillettes. A pro fajnšmekry můžete umotat domácí sushi, ideálně s lososem či tuňákem, ať udržíte barevnou valentýnskou paletu.

A pokud je váš partner na sladké, můžete se vyřádit do sytosti. Všelijaké dortíčky, makronky, cupcaky či perníčky – možností je nepočítaně. My pro vás máme inspiraci v podobě receptu na efektní čokoládový dort s jahodovým krémem a čerstvými jahodami. A nakonec je celkem jedno, jestli ho připravíte do klasické kulaté formy nebo použijete formu ve tvaru srdce. V obou případech bude mít zaručený úspěch.

POTŘEBUJETE:

Na korpus:

  • 2 hrnky kvalitního kakaa
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 a ½ hrnku cukru krystal
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 a ¼ hrnku zakysané smetany
  • 1 a ½ hrnku silné kávy
  • 5 větších vajec
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Na krém:

  • 250 g jahod + dle potřeby na dozdobení
  • 400 g másla
  • 7 hrnků cukru moučka

Na polevu:

  • ½ hrnku hořké čokolády
  • 4 lžíce másla

POSTUP:

  1. Vymažte dortovou formu a poprašte stěny trochou kakaa. Suché suroviny na korpus dobře smíchejte v míse. V druhé míse promíchejte olej, zakysanou smetanu, kávu, vejce a vanilkový extrakt. Přidejte k suchým surovinám a vymíchejte těsto. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto slijte do formy a pečte asi 50 až 55 minut. Dřevěnou špejlí zkontrolujte, zda je těsto hotové. Nechte lehce vychladnout, vyklepněte z formy a dejte korpus zcela zchladnout.
  2. Připravte krém. Nahrubo nasekejte jahody a v mixéru z nich vymixujte jemné pyré. Máslo nechejte změknout a rozšlehejte. Vsypte polovinu přesátého moučkového cukru, pečlivě smíchejte, poté dodejte druhou polovinu. Přidejte jahodové pyré a vyšlehejte do lehkého krému.
  3. Korpus podle výšky rozdělte na poloviny, třetiny nebo čtvrtiny. Mezi každou vrstvu rovnoměrně rozdělte krém, spojte a lehce krémem potřete i vrch a boky dortu. Dejte na 40 minut do lednice. Mezitím si připravte čokoládovou polevu rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni. Míchejte, dokud poleva není hladká, dejte 5 minut zchladnout a poté ji nalijte na vršek dortu. Pokud část steče i na boky, nevadí. Nechejte polevu 15 minut tuhnout a nakonec dort dozdobte celými jahodami. Pokud vám zbyla poleva, můžete do ní jahody z poloviny namočit.

Zdroj: Astoreo.cz, autorský text; foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty