Suroviny
- citrónová tráva 1 ks
- Šalotka 1 ks
- červená chilli paprička 1 ks
- filety z bělomasé ryby (například tresky) 500 g
- slunečnicový nebo jiný rostlinný olej 2 lžíce
- rybí omáčka 1,5 lžíce
- Česnek 4 stroužky
- čerstvě namletý pepř
Podávejte s rýží a listovým salátem nebo dušeným špenátem či pak choi salátem.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Citronovou trávu zbavte tuhé vnější slupky a nasekejte ji nadrobno. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji nadrobno.
- Rybu položte kůží dolů do mělké zapékací nádoby nebo pekáče. Smíchejte 1 lžíci oleje, rybí omáčku, šalotku, chilli papričku a citronovou trávu. Opepřete a směsí rovnoměrně přelijte filet. Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut doměkka a dozlatova.
- Česnek oloupejte a podélně nakrájejte na tenké plátky. V malém pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte do něj plátky česneku a orestujte je dozlatohněda. Pozor, ať se nepřipálí a nezhořkne. Horkým olejem s orestovaným česnekem polijte rybu a ihned podávejte.