Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ryba po thajsku s restovaným česnekem
Podávejte s rýží a listovým salátem nebo dušeným špenátem či pak choi salátem.
Další zajímavé podzimí recepty s vůní česneku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Suroviny (4 porce)
- citrónová tráva 1 ks
- Šalotka 1 ks
- červená chilli paprička 1 ks
- filety z bělomasé ryby (například tresky) 500 g
- slunečnicový nebo jiný rostlinný olej 2 lžíce
- rybí omáčka 1,5 lžíce
- Česnek 4 stroužky
- čerstvě namletý pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Citronovou trávu zbavte tuhé vnější slupky a nasekejte ji nadrobno. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji nadrobno.
- Rybu položte kůží dolů do mělké zapékací nádoby nebo pekáče. Smíchejte 1 lžíci oleje, rybí omáčku, šalotku, chilli papričku a citronovou trávu. Opepřete a směsí rovnoměrně přelijte filet. Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut doměkka a dozlatova.
- Česnek oloupejte a podélně nakrájejte na tenké plátky. V malém pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte do něj plátky česneku a orestujte je dozlatohněda. Pozor, ať se nepřipálí a nezhořkne. Horkým olejem s orestovaným česnekem polijte rybu a ihned podávejte.
Ryba po thajsku s restovaným česnekem , Foto: kuchařka Česnek
Česnek
Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.
Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.
Vydalo nakladatelství Omega.