návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami

Hodnoceno: 0x
4 porce
nad 2 hodiny
Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami
Autor: archiv Globus Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami
Králičí maso je velice jemné, chutné, dietní a nabízí pestrou škálu úprav. A kdy jindy než právě před Velikonocemi vyzkoušet pomalu pečeného králíka na víně s karlovarským knedlíkem s kopřivami. Na sváteční tabuli mu to bude slušet :)

Pokud plánujete hubnutí do plavek, pak králíka poduste na cibulce a pouze lehce dokořeňte solí, pepřem, drceným kmínem a česnekem. Talíř můžete doplnit vařenými bramborami a třeba dušeným špenátem, mrkví či kapustou. Připravíte z něj však i velice dobrou pečínku – na houbách, kořenové zelenině, na francouzský způsob s dijonskou hořčicí. V tomto případě se fantazii meze nekladou.

Postup

  1. Králičí stehna potřete dijonskou hořčicí, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte přepuštěné máslo a osmahněte na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidejte nadrobno nasekané bylinky.
  2. Do pekáče určeného do trouby dejte stehna, která zasypte cibulí s bylinkami. Nakonec přidejte jalovec, nové koření a šťávu z citronu. Z počátku pečte cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijte částí vína a pečte dalších 120 minut na 140 stupňů. Průběžně podlévejte zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.
  3. Během pečení připravte karlovarský knedlík. Housku nakrájejte na kostičky a orestujte ji dozlatova na pánvi na přepuštěném másle (nechte vychladnout). V míse smíchejte žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidejte opečené houstičky a promíchejte (nechte nasáknout). V druhé míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Nakonec vše zlehka promíchejte a podle chuti ještě dosolte. Hotové těsto tvarujte do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalte a kraje utáhněte (z tohoto množství uděláte 2 knedlíky). Vařte v páře 20–25 minut.
  4. Knedlíky nechte trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájejte na plátky. Podávejte s upečeným králíkem.
Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami
Autor: archiv Globus Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami

Pokud nemáte vlastní králíkárnu na zahradě, čerstvé nevakuované králičí maso od stálého českého dodavatele seženete např. v řeznictvích hypermarketů Globus. 

Související témata: Hlavní jídla