Pečínka
- králičí stehno 4 ks
- cibule (střední ) 3 ks
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- dijonská hořčice 2 lžičky
- bílé víno 200 ml
- bylinky (nasekané čerstvé bylinky (např. šalvěj, tymián, rozmarýn)) 1 hrst
- jalovec 5 kuliček
- nové koření 3 kuličky
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Knedlíky
- houska 2 ks
- hrubá mouka 5 lžic
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- vejce 3 ks
- mléko 250 ml
- kopřivy (nasekané případně petrželka) 1 hrst
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl
Pokud plánujete hubnutí do plavek, pak králíka poduste na cibulce a pouze lehce dokořeňte solí, pepřem, drceným kmínem a česnekem. Talíř můžete doplnit vařenými bramborami a třeba dušeným špenátem, mrkví či kapustou. Připravíte z něj však i velice dobrou pečínku – na houbách, kořenové zelenině, na francouzský způsob s dijonskou hořčicí. V tomto případě se fantazii meze nekladou.
Postup přípravy
- Králičí stehna potřete dijonskou hořčicí, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte přepuštěné máslo a osmahněte na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidejte nadrobno nasekané bylinky.
- Do pekáče určeného do trouby dejte stehna, která zasypte cibulí s bylinkami. Nakonec přidejte jalovec, nové koření a šťávu z citronu. Z počátku pečte cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijte částí vína a pečte dalších 120 minut na 140 stupňů. Průběžně podlévejte zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.
- Během pečení připravte karlovarský knedlík. Housku nakrájejte na kostičky a orestujte ji dozlatova na pánvi na přepuštěném másle (nechte vychladnout). V míse smíchejte žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidejte opečené houstičky a promíchejte (nechte nasáknout). V druhé míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Nakonec vše zlehka promíchejte a podle chuti ještě dosolte. Hotové těsto tvarujte do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalte a kraje utáhněte (z tohoto množství uděláte 2 knedlíky). Vařte v páře 20–25 minut.
- Knedlíky nechte trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájejte na plátky. Podávejte s upečeným králíkem.
Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami Zdroj: archiv Globus
Pokud nemáte vlastní králíkárnu na zahradě, čerstvé nevakuované králičí maso od stálého českého dodavatele seženete např. v řeznictvích hypermarketů Globus.