archiv Globus

Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami

Moje hodnocení
2x

Králičí maso je velice jemné, chutné, dietní a nabízí pestrou škálu úprav. A kdy jindy než právě před Velikonocemi vyzkoušet pomalu pečeného králíka na víně s karlovarským knedlíkem s kopřivami. Na sváteční tabuli mu to bude slušet :)

4 porce
120 minut
česká

Pečínka

  • králičí stehno (králičí stehna) 4 ks
  • střední cibule 3 ks
  • přepuštěné máslo 2 lžíce
  • dijonská hořčice 2 lžičky
  • bílé víno 200 ml
  • nasekané čerstvé bylinky (např. šalvěj, tymián, rozmarýn) 1 hrst
  • jalovec 5 kuliček
  • nové koření 3 kuličky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Knedlíky

  • housky 2 ks
  • hrubá mouka 5 lžic
  • přepuštěné máslo 2 lžíce
  • vejce 3 ks
  • mléko 250 ml
  • nasekané kopřivy (případně petrželka) 1 hrst
  • muškátový oříšek 1 špetka
  • sůl

Pokud plánujete hubnutí do plavek, pak králíka poduste na cibulce a pouze lehce dokořeňte solí, pepřem, drceným kmínem a česnekem. Talíř můžete doplnit vařenými bramborami a třeba dušeným špenátem, mrkví či kapustou. Připravíte z něj však i velice dobrou pečínku – na houbách, kořenové zelenině, na francouzský způsob s dijonskou hořčicí. V tomto případě se fantazii meze nekladou.

Postup přípravy

  1. Králičí stehna potřete dijonskou hořčicí, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte přepuštěné máslo a osmahněte na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidejte nadrobno nasekané bylinky.
  2. Do pekáče určeného do trouby dejte stehna, která zasypte cibulí s bylinkami. Nakonec přidejte jalovec, nové koření a šťávu z citronu. Z počátku pečte cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijte částí vína a pečte dalších 120 minut na 140 stupňů. Průběžně podlévejte zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.
  3. Během pečení připravte karlovarský knedlík. Housku nakrájejte na kostičky a orestujte ji dozlatova na pánvi na přepuštěném másle (nechte vychladnout). V míse smíchejte žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidejte opečené houstičky a promíchejte (nechte nasáknout). V druhé míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Nakonec vše zlehka promíchejte a podle chuti ještě dosolte. Hotové těsto tvarujte do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalte a kraje utáhněte (z tohoto množství uděláte 2 knedlíky). Vařte v páře 20–25 minut.
  4. Knedlíky nechte trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájejte na plátky. Podávejte s upečeným králíkem.

Pokud nemáte vlastní králíkárnu na zahradě, čerstvé nevakuované králičí maso od stálého českého dodavatele seženete např. v řeznictvích hypermarketů Globus.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Globus


Přečtěte si také

Recepty