Neplecha na plechu

Valentýnský karamelový flan s krvavými pomeranči

Moje hodnocení
1x

Jeho historie prý sahá až do starověkého Říma, ale nejoblíbenější je aktuálně ve Španělsku. Už jste někdy ochutnali flan? Je velmi podobný pudinku, takže pokud jde o váš oblíbený dezert, určitě byste ho měli vyzkoušet. S karamelovým přelivem a ve tvaru srdce jde o perfektní jedlý dárek na Valentýna.

8 porcí
60 minut
španělská

Karamel:

  • krupicový cukr 110 g
  • voda 50 ml

Flan:

Omáčka:

  • pomeranč (krvavý) 3 ks
  • krupicový cukr 30 g

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte formičky, ve kterých budete flan péct. Mohou to být jakékoliv malé formičky s pevným dnem, nebo formy na muffiny. Tyto formičky vložte do většího pekáče a zalijte je 1 cm vody.
  2. Vždy je lepší použít takové formy, které jsou oddělené a budete tak moci flan po jednom vyklopit. Jelikož jsem tento recept zaměřila na Valentýna a chtěla tedy flan srdcového tvaru, pracovala jsem s tím, co doma mám, tedy s formou, kde jsou jednotlivá srdíčka v rámci jedné silikonky. To není vhodná varianta, pokud tedy můžete, vyhněte se jí.
  3. Nyní si připravte karamel. Do menšího rendlíku nasypte cukr a nalijte vodu. Plotýnku zapněte a zahřívejte, dokud karamel nezíská zlatavou barvu. Trvá to zhruba 7 minut. Příprava karamelu se může zdát jednoduchá a také je, na druhou stranu bývá zrádná, protože se karamel dokáže rychle spálit, zčernat a tím pádem zhořknout.
  4. Proto při přípravě karamelu dávejte bedlivý pozor a nikdy od něj neodcházejte. Karamel není potřeba míchat vařečkou. Ale je dobré ho promíchat lehkým kroužením zápěstí. Bacha, ale ať si ho na sebe nechrstnete. Tady je opatrnost na místě.
  5. Hotový karamel nalijte v tenké vrstvě do formiček a odložte stranou. Myslete na to, že karamel hnědne i po sundání z pánve. Je totiž stále horký, a proto je dobré ho nalít do mističek rychle.
  6. Dále si připravte krém. Do rendlíku nalijte smetanu, vložte rozříznutou vanilku, kůru z pomeranče a přiveďte k varu. Směs vařte alespoň 10 minut, aby ji kůra hezky provoněla. Při přípravě kůry dávejte pozor, abyste do rendlíku vkládali jen kůru bez bílých částí. Pokrm totiž často může kvůli nim zhořknout.
  7. Ze smetany vyjměte vanilkový lusk a kůru a nechte tekutinu lehce zchladnout. Do větší misky vložte vejce a žloutky, přisypte cukr a metličkou pečlivě prošlehejte do jednotné konzistence.
  8. Do vaječné směsi za stálého míchání zašlehejte povařenou smetanu. Nyní tento tekutý krém nalijte do formiček na již připravený karamel a celé i s pekáčem vložte do trouby. Flan pečte v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 40 minut.
  9. Hotový flan nechte zcela vychladnout a poté ho vyklopte na talířek. Na závěr připravte omáčku z krvavých pomerančů. Dva pomeranče odšťavněte a nalijte do rendlíku.
  10. Přisypte cukr a 3 minuty zprudka povařte. Když omáčka zhoustne, nalijte ji k flanu na talířek. Vše dozdobte filety ze tří pomerančů a můžete podávat.

Nebo vyzkoušejte tuto klasiku podle videoreceptu:

Další sladké dobrůtky:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty