Křupavá vrstva
- máslo (změklé) 50 g
- cukr krupice 50 g
- polohrubá mouka 50 g
Odpalované těsto
- voda 160 ml
- olej 60 ml
- hladká mouka 120 g
- sůl 1 špetka
- vejce 3 ks
Náplň a dokončení
- smetana ke šlehání 500 ml
- moučkový cukr 50 g + na posypání
- maliny 250 g
Postup přípravy
- Nejprve připravte křupavou vrstvu craquelin, která se pokládá na odpalované těsto a vytvoří na věnečcích vynikající sušenkovou krustičku. Jak? Máslo pečlivě ušlehejte s cukrem a nakonec do něj vmíchejte polohrubou mouku. Vzniklé těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na placku o tloušťce asi dva milimetry a dejte vychladit do lednice alespoň na hodinu.
- Teď se pusťte do přípravy odpalovaného těsta. Nalijte do hrnce vodu spolu s olejem a přiveďte k varu. Potom naráz vsypte mouku se solí a vařečkou míchejte na mírném plamenu tak dlouho, než z těsta vznikne hladká koule, která začne na dně nechávat tenkou vrstvičku.
- Připravené těsto nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potom do něj postupně v robotu nebo ručně zašlehejte jedno vejce po druhém. Teprve když se vejce úplně spojí s těstem, přidejte další, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
- Těsto pomocí cukrářského sáčku a rovné širší špičky nastříkejte na plech s pečicím papírem do podoby malých bochánků o průměru asi čtyři centimetry. Dodržujte mezi nimi větší odstupy, protože se během pečení nafouknou.
- Máslové těsto na craquelin vyndejte z lednice, sloupněte z něj vrchní vrstvu papíru a vykrájejte z něj placičky o průměru čtyři centimetry. Každou z nich přidejte navrch bochánku z odpalovaného těsta.
- Troubu nastavte na teplotu 190 °C a ideálně zvolte horkovzdušné pečení s nízkou úrovní páry. Plech s bochánky vložte až do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 40 minut. Troubu během pečení neotvírejte.
- Hotové větrníčky nechte vychladnout. Poté jim odkrojte vršky asi ve 2/3 výšky větrníčku.
- Smetanu spolu s cukrem vyšlehejte do tuhé šlehačky. Naspod každého větrníčku rozložte několik malin, naplňte bohatě šlehačkou a přiklopte vrškem větrníčku. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Servírovat můžete i s jedlými květy.
PRIMA TIP: Francouzské větrníčky jsou dokonalou sladkou tečkou, která se k Valentýnu opravdu hodí. Odpalované těsto sice může být pro leckoho výzva, když ale dodržíte několik málo kroků, určitě se není čeho bát. Horký vzduch v kombinaci párou vám navíc pomůže, aby odpalované těsto bezchybně vyběhlo a větrníčky byly dokonale nadýchané i křupavé – díky páře získají až třetinu objemu navíc, a to je na chuti rozhodně znát. Vyzkoušejte ověřený recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo a určitě se vám to také povede!
Valentýnské větrníčky Choux au Craqueline s malinami a šlehačkou Zdroj: S vášní pro jídlo / Whirpool