S vášní pro jídlo pro Whirpool

Valentýnské větrníčky Choux au Craqueline s malinami a šlehačkou

Moje hodnocení
1x

Připravte pro svoji drahou polovičku k Valentýnu nevýslovnou dobrotu: francouzské větrníčky se šlehačkou, malinami a křupavou sušenkovou krustou zvanou craquelin, která dodá dezertu další nečekaný rozměr.

12 porcí
120 minut
francouzská

Křupavá vrstva

Odpalované těsto

Náplň a dokončení

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte křupavou vrstvu craquelin, která se pokládá na odpalované těsto a vytvoří na věnečcích vynikající sušenkovou krustičku. Jak? Máslo pečlivě ušlehejte s cukrem a nakonec do něj vmíchejte polohrubou mouku. Vzniklé těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na placku o tloušťce asi dva milimetry a dejte vychladit do lednice alespoň na hodinu.
  2. Teď se pusťte do přípravy odpalovaného těsta. Nalijte do hrnce vodu spolu s olejem a přiveďte k varu. Potom naráz vsypte mouku se solí a vařečkou míchejte na mírném plamenu tak dlouho, než z těsta vznikne hladká koule, která začne na dně nechávat tenkou vrstvičku.
  3. Připravené těsto nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potom do něj postupně v robotu nebo ručně zašlehejte jedno vejce po druhém. Teprve když se vejce úplně spojí s těstem, přidejte další, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
  4. Těsto pomocí cukrářského sáčku a rovné širší špičky nastříkejte na plech s pečicím papírem do podoby malých bochánků o průměru asi čtyři centimetry. Dodržujte mezi nimi větší odstupy, protože se během pečení nafouknou.
  5. Máslové těsto na craquelin vyndejte z lednice, sloupněte z něj vrchní vrstvu papíru a vykrájejte z něj placičky o průměru čtyři centimetry. Každou z nich přidejte navrch bochánku z odpalovaného těsta.
  6. Troubu nastavte na teplotu 190 °C a ideálně zvolte horkovzdušné pečení s nízkou úrovní páry. Plech s bochánky vložte až do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 40 minut. Troubu během pečení neotvírejte.
  7. Hotové větrníčky nechte vychladnout. Poté jim odkrojte vršky asi ve 2/3 výšky větrníčku.
  8. Smetanu spolu s cukrem vyšlehejte do tuhé šlehačky. Naspod každého větrníčku rozložte několik malin, naplňte bohatě šlehačkou a přiklopte vrškem větrníčku. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Servírovat můžete i s jedlými květy.
PRIMA TIP: Francouzské větrníčky jsou dokonalou sladkou tečkou, která se k Valentýnu opravdu hodí. Odpalované těsto sice může být pro leckoho výzva, když ale dodržíte několik málo kroků, určitě se není čeho bát. Horký vzduch v kombinaci párou vám navíc pomůže, aby odpalované těsto bezchybně vyběhlo a větrníčky byly dokonale nadýchané i křupavé – díky páře získají až třetinu objemu navíc, a to je na chuti rozhodně znát. Vyzkoušejte ověřený recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo a určitě se vám to také povede!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S vášní pro jídlo pro Whirpool


Přečtěte si také

Recepty