Čokoládová poleva: 6 receptů a podrobný návod, jak ji dokonale připravit

Lesklá čokoládová poleva je pověstnou třešničkou na dortech, moučnících, vánočním cukroví, pohárech, palačinkách… A navíc umí šikovně zakrýt vše, co se při pečení náhodou nepovedlo. A i když ji můžeme koupit hotovou a doma jenom rozehřát, nad vlastní, doma vyrobenou čokoládovou polevu stejně není.

Čokoládová poleva je zdánlivě jednoduchá disciplína, na první pohled se na ní nedá nic zkazit. Většinou si vystačíme jen se dvěma ingrediencemi, což celkem oprávněně svádí k domněnce, že udělat čokoládovou polevu je legrace. Ale my ji musíme hlídat a ručně míchat, aby se nespálila, nesrazila, nezhrudkovatěla a byla pěkně hladká a lesklá.

Někdo doma čokoládovou polevu vyrábí z čokolády a másla, jiný ji dělá z kakaa. Každý cukrář-amatér má většinou svůj vyzkoušený recept, který se obvykle dědí z generace na generaci. Já taky nedám dopustit na recept tety Maru, která šlehala hořkou čokoládu se šlehačkou, zatímco babička milovala polevu s ledovými kaštany. A kdo ještě nemá tu svou čokoládovou polevu, která se vždycky povede, jistě nepohrdne několika univerzálními, dobře míněnými radami i recepty a návody, jak udělat hladkou a lesklou čokoládovou polevu, se kterou se dobře pracuje a která hlavně báječně chutná. Ovšem upozorňuji, že zkraje je potřeba trpělivost a trochu si s ingrediencemi pohrát, aby byl výsledek přesně podle vašich představ.

Na dezerty to chce čokoládovou polevu hladkou a hustou. Na dorty spíše lesklou a křupavou, musí být správně hustá, aby nestékala a dalo se s ní pohodlně pracovat. Na poháry nebo palačinky by měla být vláčnější a spíše řidší.

Základem čokoládové polevy je kvalitní čokoláda. Ta má rozhodující vliv na chuť i vzhled polevy. Používáme nejlépe hořkou s obsahem kakaa 50 až 65 %. Nekvalitní čokoláda může v kombinaci s máslem, smetanou či mlékem zhrudkovatět a nebude dobře držet. Podobné je to i s kakaem. Pokud jej do polevy přidáváme, vždy použijeme jen kvalitní kakao holandského typu.

Na čokoládovou polevu používáme především stoprocentní rostlinné tuky nebo kakaové máslo, do vláčnější polevy na zdobení pohárů a palačinek se hodí máslo.

Polevu připravujeme ve vodní lázni. Do větší mísy nebo kastrolu s horkou (nikoli vařící!) vodou položíme menší misku, měla by být přibližně do poloviny ponořená ve vodě. Pokud bychom vodu ve vodní lázni nechali vařit, čokoláda se bude připalovat, poleva se srazí, bude hrudkovitá, skvrnitá a ztratí lesk. Během přípravy teplota polevy nesmí přesáhnout 40 °C.

Pečlivě dbáme na to, aby se do čokolády nedostala voda nebo pára, ta by ji znehodnotila, zůstaly by v ní kapičky, což po ztuhnutí nevypadá dobře.

Důležité je ruční míchání polevy vařečkou s otvorem nebo metličkou, aby se rovnoměrně rozehřálo kakaové máslo v čokoládě. Metličku nebo vařečku vložíme doprostřed směsi a šleháme dokola v jednom směru a v postupně se zvětšujících kruzích. Nesmí se šlehat strojem, nepěkně by zbělela.

Zbylou polevu nevyhazujeme! Necháme ji v lednici a před dalším použitím ji ve vodní lázni opět rozehřejeme.

Jestli je čokoládová poleva moc tuhá, přidáme tuk nebo smetanu, je-li moc řídká, přidáme čokoládu nebo kakao.

Čokoládovou polevu můžeme také ochutit například vanilkovou nebo rumovou trestí, špetkou mořské soli, skořice nebo chilli. Kdo má rád sladké, může přidat cukr.

Když se poleva při krájení dortu začne lámat, tak při každém nakrojení ponořte nůž do horké vody a otřete ho. Teplý kov polevu mírně rozehřeje a ta bude tvárnější.

Čokoládová poleva ze smetany

  • 120 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)

Smetanu zahřejeme, měly by se v ní tvořit bublinky, ale nesmí se vařit. Sejmeme z plotýnky a vsypeme do ní na kousky nasekanou čokoládu. Po zhruba 5 minutách se čokoláda rozpustí. Pak směs metličkou vyšleháme.

Čokoládová poleva ze smetany je lesklá, hustá a hladká. Pohodlně se nanáší, zatuhne tak akorát, je hladká, skvěle vypadá a při krájení se neláme. Hodí se na dorty, moučníky i cukroví.

Čokoládová poleva z rostlinného tuku

  • 200 g hořké čokolády
  • asi 100 g stoprocentního rostlinného tuku

Čokoládu nalámanou na menší kousky rozpustíme ve vodní lázni. Postupně za stálého míchání přidáváme tuk. Hotovou směs necháme zchladnout na správnou teplotu a konzistenci.

Čokoládová poleva z rostlinného tuku dobře tuhne, pěkně se leskne, je ideální na vánoční cukroví a moučníky.

Čokoládová poleva z kakaa

  • 80 g stoprocentního rostlinného tuku
  • 70 g cukru
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1–2 lžíce mléka
  • 1 lžíce solamylu

Ve vodní lázni rozpustíme tuk. Zvlášť smícháme kakalo s cukrem a solamylem a přisypeme do tuku. Za stálého míchání zahříváme (nevaříme!) a postupně přidáváme mléko, aby vznikla hladká a lesklá poleva.

Čokoládová poleva z kakaa se pohodlně nanáší a rychle tuhne, je vhodná na potahování dortů, moučníků a na zdobení vánočního cukroví, může se také nalít do formiček a nechat ztuhnout.

Čokoládová poleva z másla

  • 100 g másla
  • 200 g hořké čokolády

Ve vodní lázni pomalu za stálého míchání rozehřejeme čokoládu, pozor, aby se voda nezačala vařit! Pak do ní přidáme máslo a ručně mícháme tak dlouho, až se vytvoří hladká a vláčná poleva. Nebo nejprve necháme ve vodní lázni rozpustit máslo a do něj rychle vmícháme nastrouhanou čokoládu.

Čokoládová poleva z másla je voňavá a vláčná, hůře tuhne. Je výborná na dezerty, poháry nebo jako ozdoba talíře.

Domácí mléčná čokoládová poleva

  • 100 g kvalitního kakaa
  • 150 g sušeného plnotučného mléka
  • 280–300 g cukru
  • 300 g stoprocentního rostlinného tuku

Tuk ve vodní lázni rozpustíme a postupně do něj vmícháme další ingredience. Mícháme, dokud se hmota nespojí a je hladká.

Domácí mléčná čokoládová poleva je skvělá na vánoční cukroví, perník a bábovku. Můžeme ji také nalít do malých formiček a dát ztuhnout. V tom případě do ní můžeme dát nasekané oříšky, rozinky nebo kandované ovoce.

Retro čokoládová poleva z ledových kaštanů

  • 1 čokoláda na vaření
  • 1 ledové kaštany
  • kousek tuku

Čokoládu a kaštany rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme podle potřeby kousek tuku, aby byla lesklejší.

Retro čokoládová poleva z ledových kaštanů a čokolády na vaření je nejlepší na dezerty, je vláčná, lesklá a moc dobrá.

Zdroj: Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů), Vánoční pečivo (Olga Davidová); zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty