Suroviny
- máslo (změklé) 200 g + na vymazání formy
- moučkový cukr 100 g
- vlašské ořechy 200 g
- hladká mouka 350 g + na podsypání
- sůl 1 špetka
- vejce 2 ks
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- brusinkový kompot 300 g
Postup přípravy
- Máslo nakrájejte na kousky do mísy. Přidejte cukr, mleté ořechy, mouku, sůl, vejce a kypřicí prášek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Dobře to jde v robotu s nástavcem hnětací hák.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc odležet.
- Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Odpočinuté těsto nechte chvíli změknout, rozdělte ho na dvě části – větší a menší a postupně každou vyválejte na pomoučené ploše na plát silný 1 cm.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Větší plát těsta vložte do připravené formy tak, aby zaplnil její dno a boky. Kompot slijte a rozprostřete na těsto. Ze zbylého těsta vykrájejte rádýlkem pruhy, vyskládejte je na brusinky a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Místo brusinkového kompotu můžete použít čerstvé ostružiny, lesní borůvky nebo čerstvé brusinky. Prosypte je ale hojně cukrem, aby náplň nebyla kyselá.
Vyzkoušejte také linecký koláč s hruškami a marcipánem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Linecký koláč s hruškami a marcipánem podle Karolíny Kamberské