Suroviny
- hladká mouka 330 g
- máslo (změklé ) 165 g
- cukr krupice 130 g
- vejce 1 ks
- žloutek 2 ks
- citronová kůra (z 1 citronu)
- vanilkový extrakt několik kapek
- sůl 1 špetka
- džem (kvalitní zavařenina, nejlépe domácí)
Postup přípravy
- Máslo utřete s cukrem, kůrou a vanilkou. Přidejte vejce a žloutek a nakonec zapracujte mouku. Těsto vytvarujte do koule a zabalené dejte nejméně na 2 hodiny do ledničky. Před vyválením ponechte těsto alespoň 20 minut v pokojové teplotě, aby trochu povolilo. Kulatou formu s vroubkovaným okrajem vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C,
- Oddělte menší část těsta na proužky a nechte v chladu. Zbylé těsto rozválejte na placku o výšce asi 4 mm a vyložte jím formu včetně okrajů. Přečnívající těsto odkrojte přejetím válečkem přes formu, prohněťte ho a přidejte ke zbylému těstu na proužky.
- Dno těsta propíchejte vidličkou, do korpusu naneste zavařeninu, u okrajů ponechte asi 1 cm volný. Zbylé těsto rozválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte na koláči mřížku. Nejprve položte asi 4 proužky po diagonále v pravidelných rozestupech a pak přes ně opět 4 až 5 proužků. V okrajích konce proužků dobře přitiskněte k okrajům těsta.
- Pečte asi 10 minut, pak teplotu trouby snižte na 175 °C a pečte ještě asi 25 až 30 minut, až těsto zezlátne a náplň bude bublat. Crostata chutná výborně ještě teplá, ale skvělá je i na druhý den, kdy náplň zpevní.
PRIMA TIP: Zavařeninu na náplň můžete ještě před nanesením do korpusu trochu prohřát a promíchat dohladka, případně dochutit několik kapkami rumu. Crostatu si můžete připravit den předem, uchovat v ledničce a péct až na druhý den. Italské hospodyně ji často připravují večer, ale pečou až ráno, aby byla čerstvá k snídani.
A po kterém džemu sáhnout? To je opravdu jen na vaší chuti a zásobách ve spíži. Zkuste třeba rybízovou, malinovou, meruňkovou, ostružinovou nebo višňovou.
Vyzkoušejte další koláče z lineckého těsta