Suroviny
- brambory (uvařené ve slupce) 280 g
- vejce 2 ks
- mouka (jáhlová) 100 g
- rýžová mouka 50 g
- tapioková mouka 50 g
- mouka (lněná) 2 lžíce
- máslo 80 g
- prášek do pečiva 1/2 lžičky
- datlový sirup 1 lžíce
- džem (bez přidaného cukru)
- vlašské ořechy
- sůl
Postup přípravy
- Brambory, nejlépe den předem uvařené, oloupejte a najemno nastrouhejte.
- Máslo rozpusťte, přidejte mouky, 1 vejce, 1 žloutek, prášek do pečiva, sirup, osolte a vše rukama zpracujte v těsto.
- Nechte chvilku odležet v lednici. Půlku těsta vyválejte s použitím mikrotenových sáčků, aby se nelepilo, a vložte do vymazané formy.
- Potřete džemem a z druhé půlky vyšoulejte mřížky. Bílek trochu našlehejte a potřete jím těsto.
- Na závěr posypte nasekanými ořechy. Pečte cca 35 min na 175 °C.
Domácí mřížkový koláč 2 Zdroj: Hodně domácí