zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Krém karamel s pomerančovou šťávou podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! Krém karamel s pomerančovou šťávou podle Mirky van Gils Slavíkové

Krém karamel s pomerančovou šťávou podle Mirky van Gils Slavíkové

Hodnoceno: 5x
Klasiku francouzských bister crème caramel zvládnete i doma. Jeho příprava je totiž obdivuhodně snadná. Potřebujete jen zapékací mističky a trpělivost při rozpouštění cukru na karamel. Pomerančová šťáva ho krásně odlehčí a ovoní. Božský dezert, když se chcete rozmazlit.
do 1,5 hodiny
4–8 porce

reklama

Suroviny (4–8 porce)

Postup

  1. Do rendlíku vsypte polovinu cukru a na středním stupni ho za občasného míchání nechte rozehřát na světlý karamel, trvá to zhruba 10–15 minut, ale záleží na velikosti hrnce a výkonu plotýnky. Kontrolujte ho, aby příliš neztmavl, byl by hořký. 
  2. Do karamelu vlijte opatrně pomerančovou šťávu, rozmíchejte a rozlijte ho do zapékacích mističek (tzv. ramekin či kokotek) nebo formiček do výšky 5 mm. 
  3. Mléko zahřívejte se zbylým cukrem a vanilkou za stálého míchání, aby se cukr rozpustil, ale mléko zůstalo stále vlažné. Vmíchejte do něj vejce. Vyjměte vanilku a směs vlijte na karamel do mističek. 
  4. Troubu předehřejte na 160 °C. Zapékací mističky naskládejte do hlubokého plechu či pekáče, vlijte do něj vlažnou vodu, aby sahala zhruba do třetiny mističek a vložte do trouby. Ztlumte teplotu na 150 °C a pečte asi 45 minut, až krém zpevní. 
  5. Upečený krém karamel nechte zchladnout. Lehce ho po obvodu obkružte nožem a vyklopte opatrně na talíř. Podávejte s vanilkovou šlehačkou. 

PRIMA TIP: Vanilkovou šlehačku ušleháte z běžné šlehačky s vanilkovým cukrem, s vanilkovým moučkovým cukrem nebo s moučkovým cukrem s kapkou vanilkové esence. Nejintenzivnější je dřeň z vanilky, ale ve smetaně zůstanou černé tečky. 

Krém karamel s pomerančovou šťávou podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! Krém karamel s pomerančovou šťávou podle Mirky van Gils Slavíkové

reklama

Famózní!
Mirka van Gils Slavíková

Cukrářka s francouzským titulem Professeur en Sucre d’Art v roce 2002 zvítězila ve Velké ceně Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche, což ji vystřelilo mezi světovou cukrářskou špičku. Dezerty jsou její život a neustále pracuje na jejich zdokonalení. Ke svým šedesátinám se rozhodla nadělit si knihu s více než 60 oblíbenými českými i zahraničními recepty, které peče pro rodinu i přátele, ať už v Česku, nebo v Holandsku, kde momentálně žije. Pečlivě popsané recepty vedou zkušené i začínající milovnice a milovníky sladkého k úžasným výsledkům, jejichž zopakování budou všichni vyžadovat. Dobroty Mirky van Gils Slavíkové jsou zkrátka famózní!

www.mirkavangils.cz