Suroviny
- cukr krupice 400 g
- pomerančová šťáva ze 2 pomerančů
- plnotučné mléko 1 litr
- vanilkový lusk 1 ks
- vejce 8 ks
Postup přípravy
- Do rendlíku vsypte polovinu cukru a na středním stupni ho za občasného míchání nechte rozehřát na světlý karamel, trvá to zhruba 10–15 minut, ale záleží na velikosti hrnce a výkonu plotýnky. Kontrolujte ho, aby příliš neztmavl, byl by hořký.
- Do karamelu vlijte opatrně pomerančovou šťávu, rozmíchejte a rozlijte ho do zapékacích mističek (tzv. ramekin či kokotek) nebo formiček do výšky 5 mm.
- Mléko zahřívejte se zbylým cukrem a vanilkou za stálého míchání, aby se cukr rozpustil, ale mléko zůstalo stále vlažné. Vmíchejte do něj vejce. Vyjměte vanilku a směs vlijte na karamel do mističek.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Zapékací mističky naskládejte do hlubokého plechu či pekáče, vlijte do něj vlažnou vodu, aby sahala zhruba do třetiny mističek a vložte do trouby. Ztlumte teplotu na 150 °C a pečte asi 45 minut, až krém zpevní.
- Upečený krém karamel nechte zchladnout. Lehce ho po obvodu obkružte nožem a vyklopte opatrně na talíř. Podávejte s vanilkovou šlehačkou.
PRIMA TIP: Vanilkovou šlehačku ušleháte z běžné šlehačky s vanilkovým cukrem, s vanilkovým moučkovým cukrem nebo s moučkovým cukrem s kapkou vanilkové esence. Nejintenzivnější je dřeň z vanilky, ale ve smetaně zůstanou černé tečky.
Krém karamel s pomerančovou šťávou podle Mirky van Gils Slavíkové Zdroj: Famózní!