Mirka van Gils Slavíková

Krém karamel s pomerančovou šťávou podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
11x

Klasiku francouzských bister crème caramel zvládnete i doma. Jeho příprava je totiž obdivuhodně snadná. Potřebujete jen zapékací mističky a trpělivost při rozpouštění cukru na karamel. Pomerančová šťáva ho krásně odlehčí a ovoní. Božský dezert, když se chcete rozmazlit.

4 porce
90 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do rendlíku vsypte polovinu cukru a na středním stupni ho za občasného míchání nechte rozehřát na světlý karamel, trvá to zhruba 10–15 minut, ale záleží na velikosti hrnce a výkonu plotýnky. Kontrolujte ho, aby příliš neztmavl, byl by hořký.
  2. Do karamelu vlijte opatrně pomerančovou šťávu, rozmíchejte a rozlijte ho do zapékacích mističek (tzv. ramekin či kokotek) nebo formiček do výšky 5 mm.
  3. Mléko zahřívejte se zbylým cukrem a vanilkou za stálého míchání, aby se cukr rozpustil, ale mléko zůstalo stále vlažné. Vmíchejte do něj vejce. Vyjměte vanilku a směs vlijte na karamel do mističek.
  4. Troubu předehřejte na 160 °C. Zapékací mističky naskládejte do hlubokého plechu či pekáče, vlijte do něj vlažnou vodu, aby sahala zhruba do třetiny mističek a vložte do trouby. Ztlumte teplotu na 150 °C a pečte asi 45 minut, až krém zpevní.
  5. Upečený krém karamel nechte zchladnout. Lehce ho po obvodu obkružte nožem a vyklopte opatrně na talíř. Podávejte s vanilkovou šlehačkou.

PRIMA TIP: Vanilkovou šlehačku ušleháte z běžné šlehačky s vanilkovým cukrem, s vanilkovým moučkovým cukrem nebo s moučkovým cukrem s kapkou vanilkové esence. Nejintenzivnější je dřeň z vanilky, ale ve smetaně zůstanou černé tečky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mirka van Gils Slavíková

Famózní 2 Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy.

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.


Přečtěte si také

Recepty