Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj: Famózní!
Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj:
Famózní!
Za andělský dort se označuje lehké bílkové těsto s drobnou příměsí mouky, které se na rozdíl od čistě bílkového, pusinkového, nedrobí a krásně drží tvar. Můžete se tak vyřádit s jeho zdobením. Horký kandidát na narozeniny i svatby a velmi elegantní způsob, jak zpracovat zbylé bílky.
Postup přípravy
-
Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Bílky vyšlehejte s vinným kamenem a solí do polotuha. Cukr zašlehejte natřikrát, až vznikne pevný sníh, který tvoří lehce ohebné špičky.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do sněhu prosejte mouku a vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru. Lehce promíchejte a opatrně zapracujte rozpuštěné máslo, nesmí být horké. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 25 minut, až těsto zpevní. Vyjměte a nechte zchladnout.
-
Čtvrtinu mléka vlijte do větší misky a rozmíchejte v něm kukuřičný škrob a žloutky. Zbylé mléko zahřívejte s vanilkou a 60 g krupicového cukru k varu. Do mléka se škrobem a žloutky vlijte dvě naběračky horkého mléka, teplou směs přelijte zpět k horkému mléku a za stálého míchání vařte na středním stupni, až krém zhoustne. Žloutkový krém posypte moučkovým cukrem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout. Vyjměte z něj vanilku.
-
Vychladlý krém vyšlehejte se změklým máslem. Obě složky by měly mít stejnou teplotu, aby se nesrazily.
-
Smetanu vyšlehejte se zbylým cukrem a vanilkovým extraktem na tuhou šlehačku a zlehka ji vmíchejte do máslového krému.
-
Na korpus rozetřete krém do 5mm vrstvy. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dort jím ozdobte po obvodu. Střed zasypte borůvkami a zlehka pocukrujte.
Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj: Famózní!
Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj:
Famózní!