zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové

Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové

Hodnoceno: 6x
Za andělský dort se označuje lehké bílkové těsto s drobnou příměsí mouky, které se na rozdíl od čistě bílkového, pusinkového, nedrobí a krásně drží tvar. Můžete se tak vyřádit s jeho zdobením. Horký kandidát na narozeniny i svatby a velmi elegantní způsob, jak zpracovat zbylé bílky.
do 1 hodiny
8 porcí

reklama

Postup

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Bílky vyšlehejte s vinným kamenem a solí do polotuha. Cukr zašlehejte natřikrát, až vznikne pevný sníh, který tvoří lehce ohebné špičky. 
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do sněhu prosejte mouku a vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru. Lehce promíchejte a opatrně zapracujte rozpuštěné máslo, nesmí být horké. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 25 minut, až těsto zpevní. Vyjměte a nechte zchladnout. 
  3. Čtvrtinu mléka vlijte do větší misky a rozmíchejte v něm kukuřičný škrob a žloutky. Zbylé mléko zahřívejte s vanilkou a 60 g krupicového cukru k varu. Do mléka se škrobem a žloutky vlijte dvě naběračky horkého mléka, teplou směs přelijte zpět k horkému mléku a za stálého míchání vařte na středním stupni, až krém zhoustne. Žloutkový krém posypte moučkovým cukrem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout. Vyjměte z něj vanilku. 
  4. Vychladlý krém vyšlehejte se změklým máslem. Obě složky by měly mít stejnou teplotu, aby se nesrazily. 
  5. Smetanu vyšlehejte se zbylým cukrem a vanilkovým extraktem na tuhou šlehačku a zlehka ji vmíchejte do máslového krému. 
  6. Na korpus rozetřete krém do 5mm vrstvy. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dort jím ozdobte po obvodu. Střed zasypte borůvkami a zlehka pocukrujte. 
Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové
Autor: Famózní! Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové

reklama

Famózní!
Mirka van Gils Slavíková

Cukrářka s francouzským titulem Professeur en Sucre d’Art v roce 2002 zvítězila ve Velké ceně Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche, což ji vystřelilo mezi světovou cukrářskou špičku. Dezerty jsou její život a neustále pracuje na jejich zdokonalení. Ke svým šedesátinám se rozhodla nadělit si knihu s více než 60 oblíbenými českými i zahraničními recepty, které peče pro rodinu i přátele, ať už v Česku, nebo v Holandsku, kde momentálně žije. Pečlivě popsané recepty vedou zkušené i začínající milovnice a milovníky sladkého k úžasným výsledkům, jejichž zopakování budou všichni vyžadovat. Dobroty Mirky van Gils Slavíkové jsou zkrátka famózní!

www.mirkavangils.cz

Související témata: dort , borůvky , bílky , Mirka van Gils Slavíková , Sladké