Mirka van Gils Slavíková

Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
11x

Za andělský dort se označuje lehké bílkové těsto s drobnou příměsí mouky, které se na rozdíl od čistě bílkového, pusinkového, nedrobí a krásně drží tvar. Můžete se tak vyřádit s jeho zdobením. Horký kandidát na narozeniny i svatby a velmi elegantní způsob, jak zpracovat zbylé bílky.

8 porcí
60 minut

Těsto

Krém

Dokončení

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Bílky vyšlehejte s vinným kamenem a solí do polotuha. Cukr zašlehejte natřikrát, až vznikne pevný sníh, který tvoří lehce ohebné špičky.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do sněhu prosejte mouku a vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru. Lehce promíchejte a opatrně zapracujte rozpuštěné máslo, nesmí být horké. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 25 minut, až těsto zpevní. Vyjměte a nechte zchladnout.
  3. Čtvrtinu mléka vlijte do větší misky a rozmíchejte v něm kukuřičný škrob a žloutky. Zbylé mléko zahřívejte s vanilkou a 60 g krupicového cukru k varu. Do mléka se škrobem a žloutky vlijte dvě naběračky horkého mléka, teplou směs přelijte zpět k horkému mléku a za stálého míchání vařte na středním stupni, až krém zhoustne. Žloutkový krém posypte moučkovým cukrem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout. Vyjměte z něj vanilku.
  4. Vychladlý krém vyšlehejte se změklým máslem. Obě složky by měly mít stejnou teplotu, aby se nesrazily.
  5. Smetanu vyšlehejte se zbylým cukrem a vanilkovým extraktem na tuhou šlehačku a zlehka ji vmíchejte do máslového krému.
  6. Na korpus rozetřete krém do 5mm vrstvy. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dort jím ozdobte po obvodu. Střed zasypte borůvkami a zlehka pocukrujte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mirka van Gils Slavíková

Famózní 2 Mirka van Gils Slavíková

Česká nejznámější a nejúspěšnější cukrářka, jejíž umění ocenili i francouzští mistři, vydává dvou další kuchařku, která názvem, grafikou i výběrem receptů navazuje na loňský titul Famózní! V této knize představuje české, moravské i světové dezerty, dortíčky a moučníky, které vás potěší nejen na podzim a o Vánocích, ale kdykoliv vás dožene mlsná, nebo budete chystat narozeninovou oslavu či jinou party. Mirka van Gils Slavíková do knihy poskládala 65 originálních receptů, které doplnila svými vzpomínkami a především praktickými tipy.

Vydává nakladatelství 103 media a na www.mirkavangils.cz knihu koupíte i s podpisem autorky.


Přečtěte si také

Recepty