Těsto
- máslo 50 g
- bílek 8–9 ks
- vinný kámen 5 g
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 125 g
- citronová kůra (nastrouhaná,z chemicky neošetřeného ) z 1 citronu
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
- sůl 1 špetka
Krém
- mléko 500 ml
- kukuřičný škrob (maizena) 50 g
- žloutek 4 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- cukr krupice 100 g
- moučkový cukr 1 lžíce
- máslo 140 g
- smetana ke šlehání (35 % tuku) 125 g
- vanilkový extrakt pár kapek
Dokončení
- borůvky 300 g
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Bílky vyšlehejte s vinným kamenem a solí do polotuha. Cukr zašlehejte natřikrát, až vznikne pevný sníh, který tvoří lehce ohebné špičky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do sněhu prosejte mouku a vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru. Lehce promíchejte a opatrně zapracujte rozpuštěné máslo, nesmí být horké. Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 25 minut, až těsto zpevní. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Čtvrtinu mléka vlijte do větší misky a rozmíchejte v něm kukuřičný škrob a žloutky. Zbylé mléko zahřívejte s vanilkou a 60 g krupicového cukru k varu. Do mléka se škrobem a žloutky vlijte dvě naběračky horkého mléka, teplou směs přelijte zpět k horkému mléku a za stálého míchání vařte na středním stupni, až krém zhoustne. Žloutkový krém posypte moučkovým cukrem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout. Vyjměte z něj vanilku.
- Vychladlý krém vyšlehejte se změklým máslem. Obě složky by měly mít stejnou teplotu, aby se nesrazily.
- Smetanu vyšlehejte se zbylým cukrem a vanilkovým extraktem na tuhou šlehačku a zlehka ji vmíchejte do máslového krému.
- Na korpus rozetřete krém do 5mm vrstvy. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dort jím ozdobte po obvodu. Střed zasypte borůvkami a zlehka pocukrujte.
Andělský dort s borůvkami podle Mirky van Gils Slavíkové Zdroj: Famózní!