Korpus
- cukr krupice 175 g
- mleté vlašské ořechy 115 g
- vejce 3 ks
- olej 150 g
- mrkev (najemno nastrouhaná) 250 g
- bílý jogurt 2 lžíce
- vanilkový cukr 1/2 sáčku
- hladká mouka 175 g
- muškátový oříšek 1/8 ks
- mletá skořice 1 lžička
- mletý zázvor 1 lžička
- jedlá soda 1/2 sáčku
Náplň
- mascarpone (nebo měkký tvaroh) 1 a 1/2 vaničky
- máslo
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
- šlehačka (rostlinná)
- vlašské ořechy (nahrubo nasekané)
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte ručně vejce, olej, nastrouhané vlašské ořechy a mrkev, cukr a jogurt. Poté postupně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, jedlou sodou, nastrouhaným muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem, tak aby vzniklo hladké těsto.
- Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte do rozehřáté trouby na 140 °C. Pečte asi 1 hodinu a 15 minut.
- Mezitím si připravte náplň. V míse vymíchejte dohladka tvaroh, cukr moučku a vanilkový cukr podle chuti. Po rozpuštění cukru postupně přimíchejte povolené máslo a nakonec krém odlehčete přidáním ušlehané rostlinné šlehačky.
- Korpus po vychladnutí překrojte podélně na dvě části. Promažte ho vyšší vrstvou krému a poté celý dort omažte krémem ze všech stran. Boky obsypte nahrubo mletými ořechy. Na závěr můžete odekorovat mrkvičkami z marcipánu.
- Před krájením musí dort být nejméně 10 hodin v chladu. Při podávání krájejte na 12 porcí.
Vyzkoušejte také šťavnatý banana bread s ořechy a čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE