Najděte si recept
Na co máte chuť?

Mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny
Mrkvový dort s lehkým nakyslým krémem obsypaný ořechy a voňavý kořením. To je harmonie chutí, která vždy potěší. Zkuste tento recept z vyhlášené kavárny Grand Café Orient, kde dorty opravdu umí :)
do 2 hodin
12 řezů porcí
Suroviny (12 řezů porcí)
Korpus:
- cukr krupice 175 g
- strouhané vlašské ořechy 115 g
- Vejce 3 ks
- Olej 150 g
- najemno nastrouhaná mrkev 250 g
- bílý jogurt 2 lžíce
- vanilkový cukr 1/2 sáčku
- hladká mouka 175 g
- Muškátový oříšek 1/8 ks
- mletá skořice 1 lžička
- mletý zázvor 1 lžička
- Kypřicí prášek 1/2 sáčku
- jedlá soda 1/2 sáčku
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve velké míse smíchejte ručně vejce, olej, nastrouhané vlašské ořechy a mrkev, cukr a jogurt. Poté postupně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, jedlou sodou, nastrouhaným muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem, tak aby vzniklo hladké těsto.
- Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte do rozehřáté trouby na 140 °C. Pečte asi 1 hodinu a 15 minut.
- Mezitím si připravte náplň. V míse vymíchejte dohladka tvaroh, cukr moučku a vanilkový cukr podle chuti. Po rozpuštění cukru postupně přimíchejte povolené máslo a nakonec krém odlehčete přidáním ušlehané rostlinné šlehačky.
- Korpus po vychladnutí překrojte podélně na dvě části. Promažte ho vyšší vrstvou krému a poté celý dort omažte krémem ze všech stran. Boky obsypte nahrubo mletými ořechy. Na závěr můžete odekorovat mrkvičkami z marcipánu.
- Před krájením musí dort být nejméně 10 hodin v chladu. Při podávání krájejte na 12 porcí.
Mrkvový dort. Foto: archiv Grand Café Orient