Těsto
- mléko 250 ml
- smetana ke šlehání 75 ml
- cukr krupice 20 g
- hladká mouka 95 g
- kakao (holandského typu) 20 g
- máslo (na smažení)
- sůl 1 špetka
Náplň
- hořká čokoláda (80%) 100 g
- nutella (nebo domácí oříškový krém) 100 g
- máslo 80 g
- pomerančová marmeláda 50 g
- čokoláda (na zdobení)
- pomerančová kůra (kandovaná)
Postup přípravy
- Mléko promíchejte se smetanou a cukrem, přisypte mouku a kakao, zlehka osolte a prošlehejte metličkou na hladké těsto. V pánvi rozehřejte ½ lžičky másla, vlijte do ní 1 naběračku těsta a upečte palačinku. Zhruba po 2 minutách ji obraťte a dopečte 1 minutu z druhé strany. Stejným způsobem upečte zbylé palačinky, mělo by jich vzniknout šest.
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni – nalámejte ji do misky, tu položte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo vodní hladiny, a zahřívejte, až se čokoláda rozpustí. Občas promíchejte. Pak odstavte a nechte zchladnout.
- Oříškový krém vyšlehejte s máslem a zchladlou čokoládou dohladka. Tři palačinky potřete oříškovým krémem, dvě potřete pomerančovým džemem a střídavě je skládejte na sebe. Vrchní vrstvu potřete krémem a ozdobte čokoládou a kandovaným pomerančem.
Čokoládový palačinkový dort podle Mirky van Gils Slavíkové Zdroj: Famózní! 2