Těsto
- čerstvý sýr 150 g
- vejce 6 ks
- mandlová mouka 100 g
- plnotučné mléko 100 ml
- hladká mouka 50 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- olej (nebo přepuštěné máslo na smažení)
Náplň
- smetana ke šlehání 400 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 60 g
- maliny 100 g
Dokončení
- maliny
- rybíz
- pražené mandle (sekané)
Postup přípravy
- Do mísy dejte čerstvý sýr a vyklepněte celá vejce. Promíchejte metličkou dohladka a přidejte mandlovou mouku, mléko, hladkou mouku a kypřicí prášek. Metlou vymíchejte hladké polotuhé těsto.
- Těsto nechte 20 minut při pokojové teplotě odležet. Pánev na palačinky rozehřejte a potřete olejem. Nalijte sběračku těsta a pečte palačinky po obou stranách dozlatova.
- Vychladlé palačinky skrojte dortovou formou na stejnou velikost. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku.
- Mascarpone jemně smíchejte s cukrem a šlehačkou. Asi jednu třetinu krému dejte stranou a do zbylého krému vmíchejte nahrubo rozmačkané maliny.
- Palačinky slepte na sebe malinovým krémem. Poté celý dort důkladně pomažte z vrchu i ze stran světlým krémem.
- Povrch ozdobte malinami, rybízem a posypte mandlemi. Dort uložte na dvě hodiny do chladničky.

Mandlový palačinkový dort s krémem z mascarpone zdobený ovocem Zdroj: Kulinární studio MAFRA / Imagefood BM / Profimedia
Připravte klasické palačinky jako od maminky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na palačinky jako od maminky