Palačinky
- vejce 3 ks
- mléko 120 ml
- voda (studená ) 120 ml
- máslo (rozpuštěné ) 3 lžíce
- hladká mouka 3/4 hrnku
- rostlinný olej (na opékání)
- sůl (sůl) 1/2 lžičky
Náplň
- krémový sýr 220 g
- moučkový cukr 125 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná ) 1 lžička
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- smetana ke šlehání 200 ml
- jahody (čerstvé, nakrájené na plátky) 4 hrnky
Postup přípravy
- Na palačinky promíchejte nebo rozmixujte vejce, mléko, vodu, máslo, mouku a sůl dohladka.
- Na náplň utřete krémový sýr, moučkový cukr, citronovou šťávu a kůru a vanilku dohladka. Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku a zlehka ji zatřete ke krémovému sýru.
- Rozehřejte silnostěnnou nepřilnavou (nebo palačinkovou) pánev lehce potřenou olejem. Vlijte asi 2 lžíce těstíčka a kroužením ho rozlijte po pánvi. Jakmile na palačince začnou vyskakovat puchýřky a okraje začnou hnědnout, obraťte ji. Hotové palačinky pokládejte na sebe na talíř a přikryjte je navlhčenou utěrkou.
- Palačinky potřete trochou krému, posypte nakrájenými jahodami, stočte nebo složte a navrch dejte ještě trochu krému a plátků jahod, případně dozdobte lístky máty nebo meduňky.
Vyzkoušejte tradiční recept na palačinky podle videoreceptu
Kompletní recept na palačinky jako od maminky najdete v odkazu.