Palačinky
- rostlinné mléko (např. sójové nebo ovesné) 600 ml
- hladká pšeničná mouka (část lze nahradit špaldovou) 250 g
- vanilkový cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- rostlinný olej na smažení
Náplň
- kešu ořechy namočené přes noc ve vodě 200 g
- sójový jogurt (natural nebo vanilkový) 500 g
- moučkový cukr (cukr moučka) 130 g
- kokosový olej 90 g
- šťáva z 1 citronu
- oblíbený ovocný džem
- jahody (čerstvé jahody)
Postup přípravy
- Rostlinné mléko vyšlehejte s moukou, cukrem a špetkou soli a na rozpálené pánvi potřené olejem smažte tenké palačinky.
- Pro přípravu krému sceďte kešu ořechy a rozmixujte je s jogurtem, cukrem, kokosovým olejem a citronovou šťávou na hladký krém. V případě potřeby dochuťte citronovou šťávou či cukrem. Krém nechte 2–3 hodiny odpočívat v lednici.
- Na hotové palačinky dávejte jemnou vrstvou marmelády, krém a nakrájené jahody a vyskládejte dort. Ozdobte čerstvým ovocem či šlehačkou z kokosového mléka.
PRIMA TIP: Další informace a tipy o rostlinné stravě najdete na webu Česká veganská společnost.
Palačinkový dort s jahodami a kešu krémem nejen pro vegany Zdroj: Česká veganská společnost