Vybírejte z nejnovějších kuchařských knih dárky pod stromeček – 2. díl

Pokud vybíráte dárky pro milovníka jídla, není to zase tak složité. Nabízí se třeba kurz vaření, nová pánev, voucher do restaurace, jedlé dárky a samozřejmě nová kuchařka! Připravili jsme pro vás předvýběr novinek, které stojí určitě za zvážení :).

KOMFORT

Yotam Ottolenghi

Ve své nejnovější knize odhaluje tento kreativní izraelský šéfkuchař tajemství oblíbených domácích jídel. Představuje je svým osobitým způsobem, inspirativně kombinuje výrazné chutě a zároveň stále dbá na smysluplnou přípravu a výslednou chuť. Přes sto receptů na polévky, pomazánky, těstoviny, brambory, rýži, zapečené pokrmy, masa, luštěniny, koláče a další dezerty oslavuje domácí vaření, předávané s láskou z generace na generaci. Ottolenghi prozrazuje svá oblíbená jídla z dětství i pokrmy, které ho oslovily při cestování, prostor dostávají i zajímavá jídla od jeho spolupracovnic a výsledkem je kuchařka, ke které se bude často vracet. Protože když recept připravíte několikrát, stane se z něj zvyk. A když se z něj stane zvyk, vzbudí emoce. A o to jde při stolování a vaření především.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz.

ŠPETKA CHILI

Chili Ta

Známou blogerku a účastnici mnoha reality show, včetně té o vaření, nejspíš znáte. Narodila se v Česku vietnamským rodičům a ráda veřejnosti předkládá svůj pohled na oba světy. Miluje vaření a své oblíbené asijské recepty sepsala do kuchařky Špetka Chili. Do této rozšířené reedice přidala deset receptů a spoustu tipů nejen z vietnamské kuchyně. Zjistíte tak, že většinu vašich oblíbených asijských jídel lze uvařit docela jednoduše a mnoho českých jídel lze přidáním asijských surovin povýšit na nový gurmánský zážitek. Jak říká Chili: „Vaření je 95 % nadšení a 5 % čtení receptů.“ Tak pojďte na to!

CHÁLUJ NEJLÍP!

Těhotnej kuchař

Zbrusu nové pokračování bestsellerů "Cháluj líp!" a "Cháluj ještě líp!". To je třetí díl série "Cháluj nejlíp!" s nejlepšími recepty, které kdy Těhotnej kuchař natočil. Kuchařka se nafoukla na 220 stránek, 85 nových receptů a 2x více ilustrací. Místo fotografií v knížce najdete QR kódy, přes které si pustíte celý videorecept na své oblíbené sociální síti.

Vyzkoušejte šťavnaté vepřenky s cibulí podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem

Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Vepřenky s cibulí – šťavnaté vepřové placičky s hořčicí

JAZYK, SRDCE, MOZEK, KREV

Martin Pecina

Grafik, který miluje jídlo. Poctivé, domácí jídlo, které si pamatuje z dětství a nezavírá oči před tím, jak vzniká. Zabijačky, uzení, sběr ovoce a jeho pálení, pečení chleba… To všechno je součástí Martinova světa, kterým staví přirozený most mezi minulostí, tradicí a moravskou lidovou kuchyní a moderní gastronomií, která oslavuje suroviny a dlouhé, pomalé vaření, které je mimochodem vlastně také historicky prověřenou technikou. Martin Pecina si na nic nehraje, upřímně vám předává svá oblíbená jídla s českým a moravským rodokmenem a jen tak mimochodem odhaluje zapomenuté skvosty jako kroupy, kopřivy, trnky, vnitřnosti, morek, hovězí oháňka, silné omáčky a prorostlé maso… Jak vážně to myslí s udržitelností a zpracováním od čumáčku po ocásek svědčí fakt, že ze zbylých kostí vytváří designové šperky. Prohlédnout si je můžete na webu, kde prodává i svou krásnou, graficky vytříbenou kuchařku.

100 ÚŽASNÝCH CHLEBŮ

Paul Hollywood

Ač by se podle příjmení mohlo zdát, že máte co do činění s americkým pekařem, Paul Hollywood se narodil v Británii. Jako teenager nastoupil do rodinné pekárny a u pečení už zůstal. Nejvíc mu učarovalo běžné slané pečivo a chléb, na který rád vymýšlí recepty. Inspiruje se tradičními chleby z celého světa i kombinací různých surovin. Za kuchařku 100 úžasných chlebů dostal v mezinárodní soutěži kuchařek ocenění Top kuchařka chlebů a pečiva za rok 2005. V kuchařce najdete 100 chlebových receptů z celého světa, tradiční i moderní. Podrobně popsaný postup vás dovede k výsledku jako na fotografii a až svůj chléb ochutnáte, můžete se pustit do experimentů s kořením a přidanou zeleninou či ovocem. Pečení domácího chleba je totiž silně návykové a Paul Hollywood vám dokáže, že je to i snadné.

JEDEN HRNEC – ŽÁDNÉ ZBYTKY

Susann Kreihe

Německá zkušená autorka kuchařek připravila průvodce domácím vařením, který vás bude bavit. Jídla jsou totiž pestrá, výživná, vyvážená, s masem i bez, slaná i sladká a hlavně jednoduše připravená v jediné nádobě, ať už se jedná o hrnec, pánev nebo pekáč. Díky své mnohaleté praxi autorky receptů vymýšlí pokrmy tak, aby po jejich přípravě nic nezbylo. A pokud vám náhodou něco zbyde, v praktických tipech se dozvíte, jak to šikovně zužitkovat dál. Tohle je skutečně udržitelné vaření, které navíc výborně chutná.

Zdroj: časopis Prima FRESH, Knižní klub, Albatros media

Vyzkoušejte upéct jednoduchou focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty