Suroviny
- pšeničná chlebová mouka 500 g
- sůl 10 g
- máslo (změklé) 50 g
- droždí 20 g
- voda (teplá) 300 ml
- cibule (velká) 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- červená paprika 2 ks
- bazalka (lístky) 30 g
Postup přípravy
- Do velké mísy prosejte mouku, osolte ji a promíchejte. Přidejte kousky másla a zapracujte ho pomocí vidličky nebo vařečky.
- Droždí rozdrobte do 50 ml teplé vody a nechte ho rozpustit. Pak ho přilijte i se zbylou vodou k mouce a uhněťte hladké, vláčné, pružné těsto. Použít můžete vařečku nebo robot s nástavcem hnětací hák. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout 1 hodinu.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Papriky zbavte semeníku a nakrájejte nadrobno, lístky bazalky nasekejte nahrubo.
- Zchladlou cibuli, kostičky papriky a nasekanou bazalku vmíchejte rovnoměrně do těsta. Těsto rozdělte na tři stejné díly a vytvarujte z nich bochánky.
- Stěny a dno květináčů vyložte pečicím papírem. Do každého květináče vložte bochánek těsta a nechte ho 1 hodinu kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Chleby pečte v květináčích 20–25 minut, pak je vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Pečicí papír vyhoďte.
- Vychladlé chleby vraťte do květináčů a umístěte je na stůl.
Vyzkoušejte také chlebové placky naan podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami
ČTĚTE TAKÉ: Chléb doma nenechávejte v igelitovém sáčku. Poradíme, jak vydrží čerstvý celý týden