100 úžasných chlebů

Fougasse s cibulí a slaninou – francouzský placatý chléb ve tvaru listu

Moje hodnocení
4x

Tento plochý chléb ve tvaru listu pochází z Provence a velmi se podobá italské focaccii. Je také nadýchaný, měkký a zároveň křupavý a podává se jako doprovod k sýrům, tapenádám, olivovému oleji a salátům. Jakmile zvládnete základní těsto, můžete ho nekonečně variovat přidáním koření, bylinek, šunky, sýra, oliv…

3 porce
90 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Tři plechy vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte 200 g mouky, rozdrobte do ní droždí, zalijte 175 ml vody a míchejte 3 minuty, až vznikne husté těsto. Zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte ji 3–4 hodiny stát. Těsto nakyne a zase spadne, to je v pořádku.
  2. Mezitím slaninu nakrájejte nadrobno a opečte ji dokřupava. Vyjměte ji a nechte zchladnout. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno a opečte ji na slaninovém tuku a 1 lžičce oleje dosklovata. Nechte vychladnout.
  3. Ve zbylé vodě rozmíchejte sůl. Přilijte ji k těstu, přidejte zbylou mouku, 60 ml oleje, osmahnutou cibulku a slaninu a 5 minut prohněťte vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Těsto nechte 1 hodinu kynout v míse.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné díly. Každý díl rozválejte do kruhu o průměru zhruba 22 cm a přesuňte ho na připravený plech. Ostrým nožem udělejte jeden zářez středem kruhu a po třech šikmých zářezech na stranách. Zářezy mírně rozevřete prsty. Pláty lehce potřete olivovým olejem a nechte je 1 hodinu kynout.
  5. Troubu předehřejte na 230 °C. Fougasse pečte 15 minut dozlatova, pak je vytáhněte a nechte na mřížce zchladnout.

Vyzkoušejte také jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta

Domácí chléb vám provoní domov

Chléb je součástí každé světové kuchyně a v různých částech světa má nekonečně mnoho podob. I když je dnes nabídka v obchodech nesmírně široká, kouzlo pečení domácího chleba stále funguje. Když se domem line vůně čerstvého pečiva, když zakrojíte do křupavé kůrky pecnu chleba, když si namažete krásně měkký krajíc máslem... Dobrý chléb dokáže probudit emoce.

Na českém stole nemůže chybět typicky český chléb Šumava. Pokud s pečením chleba teprve začínáte, vsaďte na nejjednodušší recept na chléb bez hnětení, který se vždy povede. Můžete otestovat i jeho zdravější variantu – celozrnný chléb bez hnětení, který se peče v chlebíčkové formě. Za nejzdravější  verzi chleba se považuje semínkový chléb, který je plný vlákniny a je také bez lepku. Máme pro vás i geniální recept na nejnadýchanější toustový chleba, který budete péct zas a znova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

100 úžasných chlebů

Paul Hollywood 100 úžasných chlebů

Ač by se podle příjmení mohlo zdát, že máte co do činění s americkým pekařem, Paul Hollywood se narodil v Británii. Jako teenager nastoupil do rodinné pekárny a u pečení už zůstal. Nejvíc mu učarovalo běžné slané pečivo a chléb, na který rád vymýšlí recepty. Inspiruje se tradičními chleby z celého světa i kombinací různých surovin. Za kuchařku 100 úžasných chlebů dostal v mezinárodní soutěži kuchařek ocenění Top kuchařka chlebů a pečiva za rok 2005. V kuchařce najdete 100 chlebových receptů z celého světa, tradiční i moderní. Podrobně popsaný postup vás dovede k výsledku jako na fotografii a až svůj chléb ochutnáte, můžete se pustit do experimentů s kořením a přidanou zeleninou či ovocem. Pečení domácího chleba je totiž silně návykové a Paul Hollywood vám dokáže, že je to i snadné.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty