Suroviny
- droždí (čerstvé) 20 g
- voda (teplá) 300 ml
- pšeničná chlebová mouka 500 g + na podsypání
- sůl 10 g + na vaření brambor
- nové brambory 400 g
- česnek 1 stroužek
- máslo 2 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- kopr 30 g
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do 50 ml teplé vody a nechte ho rozpustit. Za zhruba 10 minut vytvoří na hladině pěnu.
- Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji se solí. Přilijte rozpuštěné droždí a pomalu po částech přilévejte vodu. Postupně ji zapracovávejte. Nakonec prohněťte vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák, až vznikne hladké, tvárné těsto. Nechte ho odležet přes noc.
- Brambory oloupejte a vcelku je povařte 5 minut v osolené vroucí vodě. Slijte je a nechte vychladnout. Pak je nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a brambory opékejte na středním stupni dozlatova. Jakmile začnou tmavnout, přidejte k nim česnek a 1 minutu restujte. Pak odstavte a nechte zchladnout.
- Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na poloviny a každou zformujte do oválu o délce asi 24 cm. Položte je vedle sebe na plech a nechte 1–2 hodiny kynout.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Povrch bochníků lehce poprašte moukou, rovnoměrně je pokryjte česnekovými brambory a lehce je vtlačte do těsta. Posypte nadrobno nasekaným koprem a pečte 25 minut dozlatova. Přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.
Vyzkoušejte také chlebové placky naan podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami
Domácí chléb vám provoní domov
Chléb je součástí každé světové kuchyně a v různých částech světa má nekonečně mnoho podob. I když je dnes nabídka v obchodech nesmírně široká, kouzlo pečení domácího chleba stále funguje. Když se domem line vůně čerstvého pečiva, když zakrojíte do křupavé kůrky pecnu chleba, když si namažete krásně měkký krajíc máslem... Dobrý chléb dokáže probudit emoce.
Na českém stole nemůže chybět typicky český chléb Šumava. Pokud s pečením chleba teprve začínáte, vsaďte na nejjednodušší recept na chléb bez hnětení, který se vždy povede. Můžete otestovat i jeho zdravější variantu – celozrnný chléb bez hnětení, který se peče v chlebíčkové formě. Za nejzdravější verzi chleba se považuje semínkový chléb, který je plný vlákniny a je také bez lepku. Máme pro vás i geniální recept na nejnadýchanější toustový chleba, který budete péct zas a znova.