Suroviny
- vepřová plec 800 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- houska (starší, nakrájená na kostky) 2 ks
- plnotučné mléko
- mletá sladká paprika 1 lžička
- mletá uzená paprika 1 lžička
- sodovka 1 lžíce
- sádlo 1 lžíce
- hořčice (k podávání)
- červená cibule (k podávání)
Vyzkoušejte vepřenky s cibulí podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Klasika totalitní československý kuchyně – vepřenky s cibulí.
Postup přípravy
- Vepřový plecko nakrájej na silnější nudle, který mlýnek vdechne sám. Z obou stran osol, opepři a foukni to asi na 15 minut do mrazáku.
- Housky nakrájej a zalij mlékem. Běžně se tam dává voda, ale s mlékem je to lepší, věř mi.
- Nasaď střední šajbu, která mívá kolem 4 mm, a pusť se do toho. Když meleš vepřový tučnější, je dobrý ho dát na chvilku do mrazáku, rozehřátý tuk se ti pak nebude usazovat v tom mlecím procesu.
- K masu rovnou semel i ty vymačkaný housky, mnohem líp je pak zapracuješ při míchání do masa. Jakmile máš semleto, tak už jenom mlýnku utři hubu.
- Do vepřenek se dává sladká paprika, takže je snad úplně jasný, že tam přijde taky uzená. Dal jsem klasicky půl na půl.
- Když do mletýho vždycky přidáš kapku sodovky, krásně ti to provzdušní. Pak už to vem hezky do teplejch a celou fáš promíchej.
- Na půl hodiny to nech v lednici rozležet.
- Do pánve jebni kousek sádla, z fáše vytvaruj placičky a ulož je do tý vepřový lázně. Opékej něco jako 2,5–3 minuty z každý strany. Pak ty vepřový krasavice posaď na talíř, potři hořčicí a poklaď jemnou cibulkou. Polož to s chlebem na stůl k fotbalu a během chvilky to zmizí jak vítězové Superstar od druhý řady.
Nechte se inspirovat receptem na šťavnatý holandský řízek se sýrem. Máme pro vás návodný videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Holandský řízek se sýrem