Podzim a čerstvé lokální brambory – tato kombinace k sobě zkrátka neodmyslitelně patří. Že vám už ale dochází inspirace, co z nich připravit, a nechcete skončit u tradičních nebo ohraných receptů? Vsaďte na pokrmy, které dobře znáte, ale ozvláštněte je tak, aby chutnaly jako nikdy předtím! Vyzkoušejte originální recepty, o které se s námi podělili kuchaři z pražské restaurace La Farma.
V hlavní roli české brambory! Připravte z nich originální podzimní menu
Brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a také úžasným zdrojem energie i nutričně vyvážených látek. Jsou bohaté zejména na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku, proto se skvěle hodí i během diety. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny a antioxidantů.
Proměňte tuto zásobárnu zdraví ve skvělá jídla, na kterých si pochutnáte. Inspirujte se novými recepty, z kterých hravě poskládáte celé menu.
Houbová bramboračka
INGREDIENCE:
- 4 brambory
- 1 malá cibule
- 2 mrkve
- 1 malý celer
- 2 hrsti sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 4 bobkové listy
- 1 špetka drceného kmínu
- ½ hrsti čerstvé či sušené majoránky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- vývar
- voda
Ohřejte zhruba litr vody, kterým přelijte sušené houby. Nechte je asi 10 minut louhovat a mezitím ve větším hrnci rozehřejte máslo. Osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, zaprašte moukou a krátce orestujte. Zásmažku zalijte trochou vývaru a dobře rozmíchejte. Následně za stálého míchání přilijte i houby společně s vodou, ve které se namáčely. Přidejte bobkové listy, kmín, na kostky pokrájené brambory, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Osolte a opepřete. Polévku za občasného míchání vařte tak dlouho, dokud všechna zelenina nezměkne. Na talíři ji pak zasypte majoránkou. Podávejte s plátkem čerstvého chleba.
Bramboračka se sušenými houbami Zdroj: Agrární komora ČR
Kachní prsa s bramborovými plackami, červeným zelím a marinovanými švestkami
INGREDIENCE:
Maso:
- 4 ks kachní prsa
- sůl a čerstvě namletý pepř
- tymián
- 50 g másla na glazování
Zelí:
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 1 jablko
- 150 ml červeného vína
- 1 lžíce švestkových povidel
- 1 menší hlávka červeného zelí
- cukr
- sůl
Bramborové placky:
- 500 g brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- sádlo na smažení
Švestky:
- 1 hrst sušených švestek
- 1 balíček slaniny
- 200 ml portského vína
Než se pustíte do masa a placek, připravte zelí. Na sádle zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Poté přidejte nastrouhané jablko a červené zelí. Podlijte vínem, vmíchejte povidla a nechte dusit. Dle chuti doslaďte a dosolte, případně ještě podlévejte vodou.
Kachní prsa očistěte a na kůži vyřežte nožem jemnou mřížku. Připravené maso pak položte na studenou pánev kůží dolů a pomalu ji vypékejte dozlatova, poté přidejte máslo a glazírujte horkým máslem, dokud nemá maso teplotu uvnitř cca 57 °C.
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Pak je oloupejte, rozmačkejte a promíchejte s moukou, solí a vejcem. Bramborové těsto vyválejte a vykrojte kolečka, která poté smažte na sádle dozlatova.
Alespoň 2 hodiny naložené sušené švestky v portském vínu zabalte do slaniny a restujte dozlatova. Podávejte ke kachním prsům, zelí a plackám.
Vyzkoušejte i další recepty na kachní prsa nebo stehna
Bramborové šišky s máslem a vanilkovou omáčkou
INGREDIENCE:
- 500 g brambor
- sůl
- 300 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 1 kelímek šlehačky
- 4 žloutky
- 50 g cukru
- 1 vanilkový lusk
Bramborové šišky s mákem a vanilkovým krémem Zdroj: Agrární komora ČR
Brambory uvařte ve slupce, po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte. Přidejte mouku, vejce a sůl. Vypracované těsto rozválejte na šišky. Šišky hoďte do vroucí vody na cca 7–10 minut. Nakonec je orestujte na másle.
Mléko a smetanu společně zahřejte a přidejte cukr. Vyškrabejte zrníčka z vanilkového lusku a vložte je i s celým luskem do hrnce. Přidejte žloutky a míchejte do zhoustnutí. Hotovou omáčku sceďte přes sítko. Orestované šišky posypejte mákem, cukrem a zalijte omáčkou.
Zdroj: Agrární komora ČR, restaurace La Farma
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH