V hlavní roli české brambory! Připravte z nich originální podzimní menu

Podzim a čerstvé lokální brambory – tato kombinace k sobě zkrátka neodmyslitelně patří. Že vám už ale dochází inspirace, co z nich připravit, a nechcete skončit u tradičních nebo ohraných receptů? Vsaďte na pokrmy, které dobře znáte, ale ozvláštněte je tak, aby chutnaly jako nikdy předtím! Vyzkoušejte originální recepty, o které se s námi podělili kuchaři z pražské restaurace La Farma.

Brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a také úžasným zdrojem energie i nutričně vyvážených látek. Jsou bohaté zejména na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku, proto se skvěle hodí i během diety. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny a antioxidantů.

Proměňte tuto zásobárnu zdraví ve skvělá jídla, na kterých si pochutnáte. Inspirujte se novými recepty, z kterých hravě poskládáte celé menu.

Houbová bramboračka

INGREDIENCE:

  • 4 brambory
  • 1 malá cibule
  • 2 mrkve
  • 1 malý celer
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 4 bobkové listy
  • 1 špetka drceného kmínu
  • ½ hrsti čerstvé či sušené majoránky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • vývar
  • voda

Ohřejte zhruba litr vody, kterým přelijte sušené houby. Nechte je asi 10 minut louhovat a mezitím ve větším hrnci rozehřejte máslo. Osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, zaprašte moukou a krátce orestujte. Zásmažku zalijte trochou vývaru a dobře rozmíchejte. Následně za stálého míchání přilijte i houby společně s vodou, ve které se namáčely. Přidejte bobkové listy, kmín, na kostky pokrájené brambory, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Osolte a opepřete. Polévku za občasného míchání vařte tak dlouho, dokud všechna zelenina nezměkne. Na talíři ji pak zasypte majoránkou. Podávejte s plátkem čerstvého chleba.

Kachní prsa s bramborovými plackami, červeným zelím a marinovanými švestkami

INGREDIENCE:

Maso:

  • 4 ks kachní prsa
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • tymián
  • 50 g másla na glazování

Zelí:

  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • 150 ml červeného vína
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • cukr
  • sůl

Bramborové placky:

  • 500 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • sádlo na smažení

Švestky:

  • 1 hrst sušených švestek
  • 1 balíček slaniny
  • 200 ml portského vína

Než se pustíte do masa a placek, připravte zelí. Na sádle zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Poté přidejte nastrouhané jablko a červené zelí. Podlijte vínem, vmíchejte povidla a nechte dusit. Dle chuti doslaďte a dosolte, případně ještě podlévejte vodou.

Kachní prsa očistěte a na kůži vyřežte nožem jemnou mřížku. Připravené maso pak položte na studenou pánev kůží dolů a pomalu ji vypékejte dozlatova, poté přidejte máslo a glazírujte horkým máslem, dokud nemá maso teplotu uvnitř cca 57 °C.

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Pak je oloupejte, rozmačkejte a promíchejte s moukou, solí a vejcem. Bramborové těsto vyválejte a vykrojte kolečka, která poté smažte na sádle dozlatova.

Alespoň 2 hodiny naložené sušené švestky v portském vínu zabalte do slaniny a restujte dozlatova. Podávejte ke kachním prsům, zelí a plackám.

Vyzkoušejte i další recepty na kachní prsa nebo stehna

Bramborové šišky s máslem a vanilkovou omáčkou

INGREDIENCE:

  • 500 g brambor
  • sůl
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 kelímek šlehačky
  • 4 žloutky
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový lusk

Brambory uvařte ve slupce, po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte. Přidejte mouku, vejce a sůl. Vypracované těsto rozválejte na šišky. Šišky hoďte do vroucí vody na cca 7–10 minut. Nakonec je orestujte na másle.

Mléko a smetanu společně zahřejte a přidejte cukr. Vyškrabejte zrníčka z vanilkového lusku a vložte je i s celým luskem do hrnce. Přidejte žloutky a míchejte do zhoustnutí. Hotovou omáčku sceďte přes sítko. Orestované šišky posypejte mákem, cukrem a zalijte omáčkou.

Zdroj: Agrární komora ČR, restaurace La Farma

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty