Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kachní prsa s pak čoi a pomerančovou omáčkou
Suroviny (4 porce)
- kachní prsa 4 ks
- čínské zelí pak čoi 4 ks
- pomerančová šťáva 250 ml
- sójová omáčka 50 ml
- čerstvý zázvor 2cm kousek
- máslo 50 g
- med 2 lžíce
- černá a bílá sezamová semínka 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- vařená rýže k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Velmi ostrým nožem nařízněte kůži na kachních prsou rovnoběžnými šikmými řezy a pak pokračujte opačným sešikmením řezů, aby vznikl kosočtvercový vzor. Prsa hojně osolte a opepřete.
- Do velké nepřilnavé pánve vhodné do trouby položte kachní prsa kůží dolů. Opékejte je na středním až vyšším stupni 7 minut, kůže začne být křupavá a rozpouštějící se tuk se postará o to, že se nepřipálí. Kachní prsa obraťte (kůží nahoru) a dopečte je 3–4 minuty v troubě doměkka. Vyjměte je, přesuňte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočinout.
- Mezitím rozpulte podélně pak čoi zelí. Pánev s výpekem vraťte na sporák a vložte do ní pak čoi zelí řeznou stranou dolů. Opékejte 2 minuty na vyšším stupni, až se okraje zelí zbarví dohněda. Přilijte pomerančovou šťávu a sójovou omáčku. Zázvor oloupejte a nastrouhejte k zelí. Vmíchejte máslo a med a svařte na hustou omáčku.
- Kachní prsa nakrájejte šikmo na plátky a podávejte je s opečeným pak čoi salátem, vařenou rýží a hustou omáčkou. Posypte sezamovými semínky.
PRIMA TIP: Než budete odměřovat med, opatřete odměrku tenkou vrstvou chuťově neutrálního oleje. Med po něm sklouzne přímo do pánve nebo do mísy, aniž by za sebou zanechal lepkavou spoušť. A také odměřování je díky tomu přesnější.
Chutně a rychle
Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.
Vydává Slovart.