Chutně a rychle

Kachní prsa s pak čoi a pomerančovou omáčkou

Moje hodnocení
15x

Kachna na pomerančích je klenotem francouzské i čínské kuchyně. Pomerančová šťáva, sójová omáčka, zázvor a salát zmírňují tučnost kachny, a přesto nechávají vyniknout křupavou kůrku i strukturu tmavšího masa. Pevnější pak čoi salát snadno opečete, nerozpadá se a zůstane příjemně pevný na skus. Nebojte se ožehlých okrajů, jejich hořkost skvěle vyvažuje sladkost omáčky. Ideální zimní jídlo, které je hřejivé, vydatné, a přesto lehké.

4 porce
30 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Velmi ostrým nožem nařízněte kůži na kachních prsou rovnoběžnými šikmými řezy a pak pokračujte opačným sešikmením řezů, aby vznikl kosočtvercový vzor. Prsa hojně osolte a opepřete.
  2. Do velké nepřilnavé pánve vhodné do trouby položte kachní prsa kůží dolů. Opékejte je na středním až vyšším stupni 7 minut, kůže začne být křupavá a rozpouštějící se tuk se postará o to, že se nepřipálí. Kachní prsa obraťte (kůží nahoru) a dopečte je 3–4 minuty v troubě doměkka. Vyjměte je, přesuňte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočinout.
  3. Mezitím rozpulte podélně pak čoi zelí. Pánev s výpekem vraťte na sporák a vložte do ní pak čoi zelí řeznou stranou dolů. Opékejte 2 minuty na vyšším stupni, až se okraje zelí zbarví dohněda. Přilijte pomerančovou šťávu a sójovou omáčku. Zázvor oloupejte a nastrouhejte k zelí. Vmíchejte máslo a med a svařte na hustou omáčku.
  4. Kachní prsa nakrájejte šikmo na plátky a podávejte je s opečeným pak čoi salátem, vařenou rýží a hustou omáčkou. Posypte sezamovými semínky.

PRIMA TIP: Než budete odměřovat med, opatřete odměrku tenkou vrstvou chuťově neutrálního oleje. Med po něm sklouzne přímo do pánve nebo do mísy, aniž by za sebou zanechal lepkavou spoušť. A také odměřování je díky tomu přesnější.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chutně a rychle

Gordon Ramsay Chutně a rychle

Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.

Vydává Slovart.


Přečtěte si také

Recepty