Suroviny
- kachní prsa 4 ks
- čínské zelí (pak čoi) 4 ks
- pomerančová šťáva 250 ml
- sójová omáčka 50 ml
- zázvor (čerstvý ) 2cm kousek
- máslo 50 g
- med 2 lžíce
- sezamová semínka (černá a bílá) 1 lžíce
- rýže (vařená,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Velmi ostrým nožem nařízněte kůži na kachních prsou rovnoběžnými šikmými řezy a pak pokračujte opačným sešikmením řezů, aby vznikl kosočtvercový vzor. Prsa hojně osolte a opepřete.
- Do velké nepřilnavé pánve vhodné do trouby položte kachní prsa kůží dolů. Opékejte je na středním až vyšším stupni 7 minut, kůže začne být křupavá a rozpouštějící se tuk se postará o to, že se nepřipálí. Kachní prsa obraťte (kůží nahoru) a dopečte je 3–4 minuty v troubě doměkka. Vyjměte je, přesuňte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočinout.
- Mezitím rozpulte podélně pak čoi zelí. Pánev s výpekem vraťte na sporák a vložte do ní pak čoi zelí řeznou stranou dolů. Opékejte 2 minuty na vyšším stupni, až se okraje zelí zbarví dohněda. Přilijte pomerančovou šťávu a sójovou omáčku. Zázvor oloupejte a nastrouhejte k zelí. Vmíchejte máslo a med a svařte na hustou omáčku.
- Kachní prsa nakrájejte šikmo na plátky a podávejte je s opečeným pak čoi salátem, vařenou rýží a hustou omáčkou. Posypte sezamovými semínky.
PRIMA TIP: Než budete odměřovat med, opatřete odměrku tenkou vrstvou chuťově neutrálního oleje. Med po něm sklouzne přímo do pánve nebo do mísy, aniž by za sebou zanechal lepkavou spoušť. A také odměřování je díky tomu přesnější.
Kachní prsa s pak čoi a pomerančovou omáčkou 2 Zdroj: Chutně a rychle