Suroviny
- česnek 4 stroužky
- tymián (čerstvý ) 3 snítky
- mořská sůl (hrubozrnná ) 50 g
- kachní stehna 4 ks
- čerstvě namletý pepř (bílý) 1 lžička
- kachní sádlo 600 ml
- kuřecí vývar 400 ml
Článek
18 nejlepších receptů na husu a kachnu
Svátek svatého Martina se blíží a přichází chvíle oprášit ty nejlepší recepisy na přípravu pečené husy. A když to nebude husa, může to být kachna. Tak jsme pro vás dali...
Postup přípravy
- Česnek podrťte, tymián nasekejte nahrubo a promíchejte se solí. Stehna opepřete a naložte do připravené směsi. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 24 hodin do lednice.
- Troubu předehřejte na 130 °C. Stehna omyjte, osušte papírovou utěrkou, vložte do přiměřeně velkého pekáče, zalijte rozpuštěným sádlem, přiklopte a vložte do předehřáté trouby zhruba na 2 hodiny. Maso změkne natolik, že půjde snadno oddělit od kosti. Vyndejte ho z trouby, nechte zchladnout a vyjměte maso z tuku.
- Sádlo slijte a tekutinu na dně pekáče použijte pro základ šťávy. Za stálého míchání ji svařte, až zhoustne. Přilijte sběračku vývaru, promíchejte, odvařte do zhoustnutí a několikrát opakujte, až omáčka získá krásnou tmavou barvu. Přilijte zbylý vývar, osolte, opepřete podle chuti a sceďte.
- Před podáváním kachní stehna zprudka opečte 5 minut v troubě rozehřáté na 220 °C, až bude kůže křupavá. Přelijte šťávou.