Suroviny
- kachní prsa 2 ks
- tymián (čerstvý ) 1 snítka
- badyán 1 ks
- máslo 25 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Švestková omáčka
- šalotka (nakrájená nadrobno) 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- čerstvé švestky (nebo slívy, rozpůlené, vypeckované a nakrájené na kousky) 250 g
- cukr krupice (přírodní ) 50 g
- červené víno 50 ml
- hovězí vývar 300 ml
Postup přípravy
- Na omáčku smažte šalotku asi 5 minut v oleji, až začne sklovatět. Přidejte švestky a cukr, několik minut promíchávejte, až se cukr rozpustí. Vlijte víno a vývar a na mírném stupni vařte asi 15 minut za občasného promíchání, až švestky změknou a omáčka trochu zhoustne. Omáčku udržujte teplou nebo ji nechte dojít do pokojové teploty. Můžete ji připravit až den předem a před podáváním prohřát.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kůži a tuk na kachních prsou nakrájejte šikmými řezy, dobře je osolte a opepřete. Rozehřejte nepřilnavou pánev a prsa do ní vložte kůží dolů. Nechte je smažit 6 až 7 minut, pak je obraťte, přidejte k nim tymián, badyán a máslo. Nechte ho rozpustit a šťávou potírejte maso. Pak vše přesuňte do pekáčku, dejte do trouby a pečte ještě 5 až 6 minut, pokud chcete mít maso hodně růžové, 10 až 12 minut na propečenější.
- Nakonec maso znovu přelijte vypečenou šťávou a nechte ho 5 minut odpočívat. Maso nakrájejte na tenké plátky, podávejte ho se švestkovou omáčkou a případně dalšími oblohami. Hodí se například bramborové pyré a na másle dušený špenát.
Pečená kachní prsa se švestkovou omáčkou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD