Pečená kachní prsa se švestkovou omáčkou

Moje hodnocení
8x

Ve vysoké gastronomii se kachním prsům dostává speciálního zacházení. Upravují se jako minutka tak, aby byla uvnitř krásně růžová a šťavnatá. Není to těžké, jen možná pro nás trochu nezvyklé. Změna je ale život!

2 porce
60 minut

Suroviny

  • kachní prsa 2 ks
  • čerstvý tymián 1 snítka
  • badyán 1 ks
  • máslo 25 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Švestková omáčka

  • šalotka, nakrájená nadrobno 1 ks
  • olivový olej 1 lžíce
  • švestky nebo slívy, rozpůlené, vypeckované a nakrájené na kousky 250 g
  • přírodní krupicový cukr 50 g
  • červené víno 50 ml
  • hovězí vývar 300 ml

Postup přípravy

  1. Na omáčku smažte šalotku asi 5 minut v oleji, až začne sklovatět. Přidejte švestky a cukr, několik minut promíchávejte, až se cukr rozpustí. Vlijte víno a vývar a na mírném stupni vařte asi 15 minut za občasného promíchání, až švestky změknou a omáčka trochu zhoustne. Omáčku udržujte teplou nebo ji nechte dojít do pokojové teploty. Můžete ji připravit až den předem a před podáváním prohřát.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Kůži a tuk na kachních prsou nakrájejte šikmými řezy, dobře je osolte a opepřete. Rozehřejte nepřilnavou pánev a prsa do ní vložte kůží dolů. Nechte je smažit 6 až 7 minut, pak je obraťte, přidejte k nim tymián, badyán a máslo. Nechte ho rozpustit a šťávou potírejte maso. Pak vše přesuňte do pekáčku, dejte do trouby a pečte ještě 5 až 6 minut, pokud chcete mít maso hodně růžové, 10 až 12 minut na propečenější.
  3. Nakonec maso znovu přelijte vypečenou šťávou a nechte ho 5 minut odpočívat. Maso nakrájejte na tenké plátky, podávejte ho se švestkovou omáčkou a případně dalšími oblohami. Hodí se například bramborové pyré a na másle dušený špenát.

Další originální recepty z drůbeže pro slavnostní příležitosti najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty