Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kachní prsa se šípkovou omáčkou
Se šípkovou omáčkou nemusíte připravit jen kančí! Skvěle funguje i k dochucení voňavých kachních prsou, která jsou hodně oblíbená. K nim pak můžete přidat krémové dýňové pyré a lehce orestované hnědé žampiony. Tak s chutí do toho!
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Kachna:
- kachní prsa s kůží 4 ks
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- rozmarýn 2 snítky
Dýňové pyré:
- dýně hokkaido 450 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- sůl
- smetana ke šlehání 100 ml
Žampiony:
- hnědé žampiony 400 g
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Šípková omáčka:
- výpek z kachních prsou
- šípková zavařenina 2 lžíce
- červené suché víno 1 dl
- sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Jak na kachní prsa? Troubu předehřejte na 180 °C.
- Kachní prsa nařízněte na kůži. Dejte pozor, abyste nařízli pouze kůži a ne i maso. Prsa ze všech stran osolte a opepřete.
- Prsa dejte na studenou pánev kůží dolů.
- Pánev dejte na sporák, zapněte střední vyšší stupeň a maso restujte, dokud se nevyškvaří z kůže všechen tuk.
- Poté do pánve přidejte i přepuštěné máslo a rozmarýn a z vrchní strany maso pouze přelévejte výpekem a máslem.
- Prsa nyní přendejte do pekáčku, zalijte výpekem z pánve a nechte 12 minut dopéct v troubě.
- Poté nechte prsa odpočinout při pokojové teplotě 15 minut.
- Následně je můžete nakrájet na plátky či překrojit jen na poloviny.
- Jak na dýňové pyré? Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kousky.
- V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nadrobno pokrájenou cibuli a česnekem ve slupce.
- Poté přidejte dýni a také orestujte.
- Vyndejte česnek a dýni zalijte vodou, aby byla dýně ponořená.
- Přidejte sůl a vařte do změknutí dýně.
- Nakonec vodu slijte, přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.
- Jak na žampiony? Žampiony omyjte, odkrojte konce nožiček a nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky.
- Na pánvi rozehřejte máslo a žampiony na něm orestujte, dokud nezačnou chytat zlatavou barvu.
- V průběhu restování žampiony osolte a opepřete dle své chuti.
- Jak na omáčku? V pánvi rozehřejte výpek z masa a přilijte do něj víno.
- Víno nechejte odpařit a přidejte zavařeninu.
- Vše důkladně promíchejte a zredukujte, aby vznikla omáčka. Dle vaší chuti můžete dosolit.
- Když máte všechny části jídla hotové, zbývá vše nandat na talíř a ihned můžete servírovat.
Milluji
Blog Milluji je zaměřen na racionální způsob života. Naše zdraví a štěstí je ovlivněno nejen správným a kvalitním stravováním, ale také způsobem myšlení a naším celkovým životním stylem. Na tomto blogu najdete inspiraci pro zdravé vaření a pečení, výrobu domácí kosmetiky, motivační články, články o zdraví a také o všech radostech i nástrahách mateřství.
Jmenuji se Kateřina Jašková a víte co? Miluji svůj život :)