Tereza Pánková ,
Miluji svůj život

Kachní prsa se šípkovou omáčkou

Moje hodnocení
0x

Se šípkovou omáčkou nemusíte připravit jen kančí! Skvěle funguje i k dochucení voňavých kachních prsou, která jsou hodně oblíbená. K nim pak můžete přidat krémové dýňové pyré a lehce orestované hnědé žampiony. Tak s chutí do toho!

4 porce
90 minut

Kachna

  • kachní prsa s kůží 4 ks
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • přepuštěné máslo 1 lžíce
  • rozmarýn 2 snítky

Dýňové pyré

  • dýně hokkaido 450 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • přepuštěné máslo 1 lžíce
  • sůl
  • smetana ke šlehání 100 ml

Žampiony

  • hnědé žampiony 400 g
  • přepuštěné máslo 1 lžíce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Šípková omáčka

  • výpek z kachních prsou
  • šípková zavařenina 2 lžíce
  • červené suché víno 1 dl
  • sůl

Postup přípravy

  1. Jak na kachní prsa? Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Kachní prsa nařízněte na kůži. Dejte pozor, abyste nařízli pouze kůži a ne i maso. Prsa ze všech stran osolte a opepřete.
  3. Prsa dejte na studenou pánev kůží dolů.
  4. Pánev dejte na sporák, zapněte střední vyšší stupeň a maso restujte, dokud se nevyškvaří z kůže všechen tuk.
  5. Poté do pánve přidejte i přepuštěné máslo a rozmarýn a z vrchní strany maso pouze přelévejte výpekem a máslem.
  6. Prsa nyní přendejte do pekáčku, zalijte výpekem z pánve a nechte 12 minut dopéct v troubě.
  7. Poté nechte prsa odpočinout při pokojové teplotě 15 minut.
  8. Následně je můžete nakrájet na plátky či překrojit jen na poloviny.
  9. Jak na dýňové pyré? Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kousky.
  10. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nadrobno pokrájenou cibuli a česnekem ve slupce.
  11. Poté přidejte dýni a také orestujte.
  12. Vyndejte česnek a dýni zalijte vodou, aby byla dýně ponořená.
  13. Přidejte sůl a vařte do změknutí dýně.
  14. Nakonec vodu slijte, přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.
  15. Jak na žampiony? Žampiony omyjte, odkrojte konce nožiček a nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky.
  16. Na pánvi rozehřejte máslo a žampiony na něm orestujte, dokud nezačnou chytat zlatavou barvu.
  17. V průběhu restování žampiony osolte a opepřete dle své chuti.
  18. Jak na omáčku? V pánvi rozehřejte výpek z masa a přilijte do něj víno.
  19. Víno nechejte odpařit a přidejte zavařeninu.
  20. Vše důkladně promíchejte a zredukujte, aby vznikla omáčka. Dle vaší chuti můžete dosolit.
  21. Když máte všechny části jídla hotové, zbývá vše nandat na talíř a ihned můžete servírovat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Miluji svůj život


Přečtěte si také

Recepty