Zdeněk Pohlreich

Grilovaná kachní prsa s karamelizovanou čekankou

Moje hodnocení
10x

Když budete servírovat tuto kachnu, hosté si v duchu řeknou: „Pozor, tady se něco děje, tady se umí vařit!“ A nejlepší na tom, je, že tuhle parádní hostinu připravíte z pár surovin! Inspirujte se receptem z nové kuchařky od Na grilu Zdeňka Pohlreicha.

4 porce
60 minut

Pikantní nálev

Kachní prsa

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte pikantní nálev. Do hrnce dejte cukr a sůl a zalijte 500 ml horké vody a zamíchejte, až se dobře rozpustí. Následně dolejte zbytek studené vody. Přidejte sójovou omáčku, přepůlené stroužky česneku, skořici, pomerančovou kůru a šťávu, podélně rozkrojené chilli papričky, sušené chilli a nakrájený zázvor. Vše promíchejte.
  2. Kůži na kachních prsou nařízněte několika tahy tak, aby na povrchu vzniklo pravidelné mřížkování. Prsa vložte do pikantního nálevu na 4 hodiny.
  3. Připravte marinádu. V misce smíchejte javorový sirup, nastrouhanou kůru z limety, limetovou šťávu, špetku soli a pepře a promíchejte.
  4. Čekanky podélně rozřízněte na dvě poloviny, vložte do marinády a nechte marinovat 30 minut.
  5. Kachní prsa vyjměte z nálevu, opláchněte pod tekoucí vodou a usušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Prsa vložte na grilovací rošt nebo na tál nad přímé žároviště se středním ohněm nejprve kůži dolů a grilujte 5 minut, aby byla kůže dobře vypečená, poté je obraťte a grilujte pod poklopem ještě 4 minuty. Sundejte je z grilu a nechte 5 minut odležet.
  6. Maso můžete také kontrolovat vpichovým teploměrem a sundat z grilu, jakmile na středu dosáhne 60 °C.
  7. Marinované čekanky dejte na rozpálený grilovací tál a opečte je z každé strany 3–5 minut.
  8. Kachní prsa nakrájejte na 5mm plátky, posypte vločkovou solí a opepřete. Servírujte s grilovanou čekankou, kterou na závěr potřete marinádou, která vám zbyla v misce.

PRIMA TIP: Objem nálevu jsme zvolili větší, protože je určen především pro velké kusy masa. Zde uvedený objem odpovídá množství, do kterého pohodlně naložíte třeba celé kuře. V případě menších partií mas přepočítejte poměry na menší objem.

Tento pikantní nálev se hodí na vepřové maso, drůbež a velké kusy hovězího masa. To nechte v láku marinovat klidně 8–10 hodin.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty