Pikantní nálev
- voda 3,5 litru
- třtinový cukr (nebo med) 220 g
- sójová omáčka (přirozeně fermentovaná, např. Kikkoman) 110 ml
- česnek 5 stroužků
- celá skořice 2 svitky
- chilli papričky 2 ks
- chilli (sušené chilli vločky) 2 lžičky
- zázvor (nahrubo nakrájený ) 40 g
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
- pomerančová šťáva z 1 pomeranče
- sůl 230 g
Kachní prsa
- kachní prsa 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř (barevný )
Čekanka
- čekanka 2 puky
- javorový sirup 100 ml
- limetková šťáva z 1 limety
- limetková šťáva z 1 limety
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve připravte pikantní nálev. Do hrnce dejte cukr a sůl a zalijte 500 ml horké vody a zamíchejte, až se dobře rozpustí. Následně dolejte zbytek studené vody. Přidejte sójovou omáčku, přepůlené stroužky česneku, skořici, pomerančovou kůru a šťávu, podélně rozkrojené chilli papričky, sušené chilli a nakrájený zázvor. Vše promíchejte.
- Kůži na kachních prsou nařízněte několika tahy tak, aby na povrchu vzniklo pravidelné mřížkování. Prsa vložte do pikantního nálevu na 4 hodiny.
- Připravte marinádu. V misce smíchejte javorový sirup, nastrouhanou kůru z limety, limetovou šťávu, špetku soli a pepře a promíchejte.
- Čekanky podélně rozřízněte na dvě poloviny, vložte do marinády a nechte marinovat 30 minut.
- Kachní prsa vyjměte z nálevu, opláchněte pod tekoucí vodou a usušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Prsa vložte na grilovací rošt nebo na tál nad přímé žároviště se středním ohněm nejprve kůži dolů a grilujte 5 minut, aby byla kůže dobře vypečená, poté je obraťte a grilujte pod poklopem ještě 4 minuty. Sundejte je z grilu a nechte 5 minut odležet.
- Maso můžete také kontrolovat vpichovým teploměrem a sundat z grilu, jakmile na středu dosáhne 60 °C.
- Marinované čekanky dejte na rozpálený grilovací tál a opečte je z každé strany 3–5 minut.
- Kachní prsa nakrájejte na 5mm plátky, posypte vločkovou solí a opepřete. Servírujte s grilovanou čekankou, kterou na závěr potřete marinádou, která vám zbyla v misce.
PRIMA TIP: Objem nálevu jsme zvolili větší, protože je určen především pro velké kusy masa. Zde uvedený objem odpovídá množství, do kterého pohodlně naložíte třeba celé kuře. V případě menších partií mas přepočítejte poměry na menší objem.
Tento pikantní nálev se hodí na vepřové maso, drůbež a velké kusy hovězího masa. To nechte v láku marinovat klidně 8–10 hodin.