Suroviny
- kachní prsa 800 g
- tymián (čerstvý ) 1/2 hrsti
- balzamikový ocet 200 ml
- drůbeží vývar 200 ml
- med 80 g
- máslo 100 g
- kukuřice (mražená sladká kukuřice (typ extra sweet)) 800 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kachní prsa očistěte od blan, kůži na povrchu nakrojte křížem, osolte ji a opepřete. Pánev rozehřejte, vložte do ní maso kůží dolů, ztlumte teplotu a vypečte kůži dokřupava. Trvá to zhruba 10–15 minut. Otočte, do výpeku přidejte tymián a maso krátce opečte z druhé strany, 2–3 minuty stačí.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Maso i s výpekem a tymiánem přesuňte do pekáče a pečte zhruba 7 minut doměkka, přesný čas záleží na výšce prsou.
- Mezitím vlijte do prázdné pánve balzamiko, zvyšte teplotu na střední a vařte, až se zredukuje zhruba na třetinu. Přilijte vývar a med a svařte na polovinu. Vmíchejte polovinu másla a osolte.
- Kukuřici spařte ve vroucí vodě na zhruba 30 vteřin, slijte a rozmixujte v mixéru typu blender dohladka. Propasírujte ji přes jemné síto a povařte, až začne žloutnout. To znamená, že škrob se dobře provařil. Zašlehejte do ní zbylé studené máslo a osolte. Pokud by byla kaše příliš hustá, zřeďte ji trochou vody.
- Upečená kachní prsa naporcujte a podávejte s kukuřičnou kaší.