Suroviny
- houby (směs čerstvých lesních) 1 velká hrst
- brambory (typu C) 6 ks
- cibule 1 ks
- máslo 3 lžíce
- mletý kmín (kmín) 1/2 lžičky
- sůl
- smetana ke šlehání 50–100 ml
- kerblík 4 snítky
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Očistěte houby a nakrájejte je na větší kousky. Oloupejte brambory a cibuli a obojí nakrájejte. Brambory na asi 2cm kostičky, cibuli najemno.
- Máslo rozpusťte v kastrolu se silným dnem. Opečte na něm cibuli dosklovata, pak přidejte brambory, kmín a houby a obojí několik minut opékejte za občasného promíchávání. Brambory i houby se pěkně rozvoní. Když okraje brambor začínají mírně zlátnout a houby zmenší objem (pustily vodu), zalijte polévku 800 ml horké vody z konvice, osolte a opepřete a vařte dále cca 10 minut doměkka.
- Nakonec vmíchejte smetanu, nechte ji přejít varem a polévku stáhněte z ohně. Podávejte posypanou lístky kerblíku nebo petrželky.
Nechte se vést při přípravě smetanové houbové polévky návodným videoreceptem