Suroviny
- zadní hovězí maso (ořech) 600 g
- vepřové sádlo (nebo olej) 2 lžíce
- voda (nebo vývar na podlití)
- špek 70 g
- cibule 2 ks
- celý kmín 1 lžíce
- houby (jedlé,hříbky, lišky, babky) 400 g
- voda (s hladkou moukou nebo jíška na zahuštění (nemusí být))
- sůl
- pepř
Karlovarské knedlíky
- rohlík 4 ks
- polohrubá mouka 250 g
- petrželka (nasekané ) hrst
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 2 ks
- plnotučné mléko 250 ml
- sůl špetka
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Maso nakrájejte na kostky, na pánvi na sádle (nebo oleji) je orestujte, zatáhněte. Přendejte do pekáče, osolte, opepřete, podlijte troškou vody nebo vývaru, přiklopte a dejte do trouby.
- Na stejné pánvi po výpeku orestujte nakrájený špek spolu s nadrobno nakrájenými cibulemi dohněda. Přidejte celý kmín, na menší kousky nakrájené houby, podlijte vodou nebo vývarem a restujte asi 10 minut.
- Směs z pánve přidejte do pekáče k masu. Přiklopte a duste asi 2 hodiny, dokud nebude maso měkké. Podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem, zamíchejte.
- Nakonec dejte pekáč na varnou desku, případně přendejte do hlubší pánve. Dochuťte solí, pepřem a můžete zahustit přes cedník rozmíchanou vodou s moukou nebo jíškou. Podávejte s karlovarskými knedlíky.
- Karlovarské knedlíky: Dejte vařit vodu ve velkém hrnci. Na knedlíky nakrájejte rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchejte ve větší míse se solí a moukou.
- Přidejte nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracujte těsto. Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka vpracujte do těsta na knedlíky.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny. Rozložte si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dejte těsto tak, aby okraje byly volné.
- Zamotejte a na koncích zavažte provázkem. Propíchejte párátkem. Vařte ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
- Vyndejte knedlíky na kuchyňskou plochu, rozbalte a opět propíchejte párátkem. Krájejte ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily.
- Přendejte do mísy a přikryjte čistou utěrkou. Nechte v teple (třeba pod dekou), než je začnete servírovat.