Danka Šárková

Krkonošské houbové karbanátky

Moje hodnocení
8x

Houby jsou masem chudých a v hustých lesích na horách to platí dvojnásob. Rostou od jara do zimy a chutnají skoro stejně čerstvé jako sušené, variabilita houbového menu tak záležela jen na invenci hospodyně a pilnosti sběračů. Houbové karbanátky voní lesem a ukazují vegetariánskou kuchyni v její kráse. Maso nikomu chybět nebude.

2 porce
60 minut
česká

Karbanátky

  • sušené houby (nebo 4 hrsti čerstvých lesních hub) 2 hrsti
  • cibule 1 ks
  • máslo 30 g
  • houska 1,5 ks
  • mléko 100 ml
  • česnek 1–2 stroužky
  • vejce 2 ks
  • strouhanka 150 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • rostlinný olej na smažení 4 lžíce

Trojobal

K podávání

  • bramborová kaše
  • kyselé okurky

Postup přípravy

  1. Sušené houby zalijte v rendlíku vodou a nechte alespoň 1 hodinu nabobtnat. Pak je pokrájejte na menší kousky. Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kostičky.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Přidejte houby, zlehka osolte a opepřete a poduste doměkka. Nerestujte je, ale duste ve vlastní šťávě. Nechte vychladnout.
  3. Mezitím nakrájejte housku na kostičky, zalijte ji mlékem a nechte nasáknout.
  4. Z housky vymačkejte přebytečné mléko a přidejte ji k houbám. Česnek oloupejte, prolisujte a přidejte k houbám s vejcem a strouhankou. Vypracujte kompaktní hmotu a tvořte z ní stejně velké karbanátky.
  5. Obalte je v trojobalu – mouce, vidličkou prošlehaném vejci a strouhance.
  6. Opékejte je na rozehřátém sádle dozlatova z obou stran, na středním stupni to trvá 5–8 minut z každé.
  7. Podávejte s bramborovou kaší a nakládanou okurkou.

Další tradiční krkonošské recepty najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Danka Šárková

Anahita Danka Šárková

Posbírat recepty od krkonošských hospodyň, než upadnou v zapomnění, se rozhodla spisovatelka Danka Šárková. Z Prahy se odstěhovala do Horních Štěpanic v Krkonoších, kde její partner provozuje penzion. Hory si zamilovala tak silně, že chtěla jejich kouzla uchovat a předat dál. Z prostých, až chudých surovin, které v drsných podmínkách odjakživa rostou, představuje stovku zajímavých receptů, které jinde neochutnáte. Brambory, zelí, mouka, vejce, houby a jablka tvoří základ zdejšího jídelníčku a dokazují, jak mohou být pestré. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso se dříve jedlo zřídka, suroviny dostupné a levné. Prostě příjemné domácí vaření pro každého.

Vydalo nakladatelství Anahita.


Přečtěte si také

Recepty