Krkonošské houbové karbanátky
Zdroj: Krkonošská kuchařka
Krkonošské houbové karbanátky
Zdroj:
Krkonošská kuchařka
Houby jsou masem chudých a v hustých lesích na horách to platí dvojnásob. Rostou od jara do zimy a chutnají skoro stejně čerstvé jako sušené, variabilita houbového menu tak záležela jen na invenci hospodyně a pilnosti sběračů. Houbové karbanátky voní lesem a ukazují vegetariánskou kuchyni v její kráse. Maso nikomu chybět nebude.
Postup přípravy
-
Sušené houby zalijte v rendlíku vodou a nechte alespoň 1 hodinu nabobtnat. Pak je pokrájejte na menší kousky. Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kostičky.
-
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Přidejte houby, zlehka osolte a opepřete a poduste doměkka. Nerestujte je, ale duste ve vlastní šťávě. Nechte vychladnout.
-
Mezitím nakrájejte housku na kostičky, zalijte ji mlékem a nechte nasáknout.
-
Z housky vymačkejte přebytečné mléko a přidejte ji k houbám. Česnek oloupejte, prolisujte a přidejte k houbám s vejcem a strouhankou. Vypracujte kompaktní hmotu a tvořte z ní stejně velké karbanátky.
-
Obalte je v trojobalu – mouce, vidličkou prošlehaném vejci a strouhance.
-
Opékejte je na rozehřátém sádle dozlatova z obou stran, na středním stupni to trvá 5–8 minut z každé.
-
Podávejte s bramborovou kaší a nakládanou okurkou.
Krkonošské houbové karbanátky 2
Zdroj: Krkonošská kuchařka
Krkonošské houbové karbanátky 2
Zdroj:
Krkonošská kuchařka
Další tradiční krkonošské recepty najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH: