Počasí začíná být trochu jako na houpačce – chvilku svítí slunce, pak se zase schová a přijde studený vítr. Přesně kvůli tomu nás může přepadnout nepříjemné nachlazení nebo zdlouhavá rýma. Jak se na tyto nepříjemnosti podzimních dnů připravit? Máme pro vás pár receptů.
Plejáda osvědčených receptů, které pomohou při první rýmě či nachlazení
Jako první pro vás máme tip na domácí sladkokyselý sirup. Najdete v něm suroviny, které vám pomohou posílit imunitu a zároveň podporují správnou činnost plic. Na jeho přípravu budete potřebovat zázvor, kurkumu nebo třeba rozmarýn.
U zázvoru ještě nějakou chvíli zůstaneme. Je to jedna z dobře známých ingrediencí, které se během nachlazení běžně používají. Kromě klasického zázvorového čaje si můžete připravit domácí ginger shot (rychlá i intenzivní pomoc v podobě zázvorového panáku), zázvorový sirup nebo třeba likér.
Kdo má zázvor opravdu v oblibě, doporučujeme vyzkoušet zázvor naložený v medu. Jde vlastně o směs na přípravu horkého zázvorového čaje, kterou máte vždy při ruce. Stačí jen zalít vodou a vychutnávat.
Během září a října můžete najít bobulky černého bezu, které se skvěle hodí na přípravu lahodného sirupu. Ten může navíc pomoct právě během nachlazení, jelikož posiluje imunitu. Tak neváhejte dlouho, jeho zásoby totiž v zimě určitě oceníte.
Od sirupů a různých dalších lahůdek se přesouváme k další jistotě během nachlazení – misce horké polévky. Naprostou klasikou je poctivá slepičí polévka ze silného vývaru, který je naprostý životabudič. Neméně dobrá je kuřecí polévka se zázvorem, která provoní celý váš domov.
Pokud milujete slepičí polévku, můžete si ji připravit i podle tohoto videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Pokud milujete vietnamskou kuchyni, jistě moc dobře znáte jejich nenahraditelné polévky. Takové Pho bo nebo Pho ga už postavilo na nohy lidi po flámu i nemocné. Tentokrát můžete vyzkoušet domácí Pho bo tai, které se liší úpravou masa.
V našem výčtu tipů samozřejmě nemůže chybět ani kysané zelí, naprostý zázrak gastronomie. Je plné vitaminů a zdraví prospěšných látek, které během podzimu jistě oceníte. Stejně tak populární korejské kimči rozhodně stojí za zkoušku. Vitaminy a minerální látky hezky ve skleničce do zásoby.
A na závěr tu máme rychle kvašenou zeleninu, takzvané pickles. Kvasit můžete prakticky jakoukoli tvrdší zeleninu s přirozeným obsahem cukru. Je dobré začít se zelím a postupně přidávat a kombinovat další druhy zeleniny. Vhodná je cibule, celer, mrkev, paprika, okurky, ředkev, kedlubna, dýně i červená řepa. Zkrátka vyzkoušejte to, co vám bude nejvíc chutnat.
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima