Příprava pickles, rychle kvašené zeleniny, je snadná a zvládne ji každý. Porce denně přitom významně přispěje k posílení imunity a to se v blížícím období plískanic hodí dvojnásob!

Příprava pickles, rychle kvašené zeleniny, je snadná a zvládne ji každý. Porce denně přitom významně přispěje k posílení imunity a to se v blížícím období plískanic hodí dvojnásob!
Chcete dostat do těla více vitamínů, prospěšných enzymů a probiotik? Chcete zlepšit trávení? Zkrátka, chcete podpořit svou imunitu? Místo preparátů z lékárny sáhněte po pickles. Kvašená zelenina obsahuje miliardy prospěšných bakterií, je to vitamínová bomba a ještě do sebe dostanete hodně vlákniny. Vedle probiotik tak dodáte tělu neméně důležitá prebiotika. Pickles udělají dobře trávicímu ústrojí, posílí imunitu a co víc, skvěle chutná.
Pickles označuje různé druhy kvašené neboli fermentované zeleniny. Fermentaci znali už naši předci a jedná se o prastarý způsob uchování zeleniny bez nutnosti sterilizace. Během procesu fermentace spotřebovávají bakterie mléčného kvašení cukr v zelenině a přetvářejí ho na kyselinu mléčnou. Ta zeleninu konzervuje, dodává jí specifickou, jemně nakyslou chuť a zlepšuje její výživovou hodnotu.
Pickles patří mezi superzdravé potraviny a v zimním období dokážou nahradit výpadek čerstvého lokálního ovoce a zeleniny. Působí blahodárně na střevní mikrobiom, který je důležitý pro správné trávení. Je zdrojem probiotik, vlákniny, enzymů, minerálů a vitamínů C, B a K.
Kvasit můžete prakticky jakoukoli tvrdší zeleninu s přirozeným obsahem cukru. Je dobré začít se zelím a postupně přidávat a kombinovat další druhy zeleniny. Vhodná je cibule, celer, mrkev, paprika, okurky, ředkev, kedlubna, dýně i červená řepa. U ní ale počítejte s tím, že celý obsah zbarví dočervena stejně jako červené zelí. Oblíbený je také květák a brokolice. Pohrát si můžete i s dochucením. Základem je sůl, ale nebojte se přidat kopr, kmín, křen, česnek, zázvor, chilli a různé bylinky i koření podle vlastní chuti.
Naložte domácí pickles 2 Zdroj: iStock
K přípravě pickles nepotřebujete žádné speciální vybavení. Vystačíte s obyčejnou zavařovací sklenicí a větší mísou, dále budete potřebovat mandolínu nebo prkýnko a nůž na krájení zeleniny. Pak už jen trochu soli a případně něco na dochucení. Jestli vás pickles chytnou, určitě investujte do speciálního hrnce na kvašení (kvašáku) nebo si pořiďte alespoň víčka na přípravu pickles a závaží.
Domácí pickles jsou jednodušší, než byste mysleli, a jedná se o poměrně levnou záležitost. Příprava zabere maximálně hodinu a o zbytek práce se postarají bakterie mléčného kvašení. Začněte tím, že zeleninu důkladně očistíte a nakrájíte nebo nakrouháte. V míse pak přidáte sůl (asi 15 až 20 g na 1 kg zeleniny) a vše rukama promačkáte, aby zelenina pustila šťávu. Pak ji napěchujete do čisté sklenice nebo kameninové nádoby. Zelenina by měla být vždy zcela ponořena, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Je tedy dobré ji zatížit. Během fermentace se tvoří plyn. Pokud kvasíte v zavařovací sklenici, víčko lehce povolte, aby mohl odcházet. Zároveň doporučujeme postavit sklenici do misky pro případ, že by šťáva začala přetékat.
Pickles nechte kvasit asi 3 až 5 dnů při pokojové teplotě. Chuť můžete průběžně kontrolovat. Jakmile jste s výsledkem spokojeni, přendejte zeleninu do menších sklenic, dobře uzavřete, uložte do lednice a konzumujte podle potřeby, nejlépe denně lžíci s každým jídlem.
V lednici se proces kvašení zastaví. Je-li zelenina stále ponořená ve šťávě, vydrží v lednici řadu měsíců.
PRIMA TIP: Pokud připravujete pickles z tvrdé zeleniny, jako jsou růžičky květáku, čtvrtky ředkviček, kolečka mrkve nebo špalíčky řepy, připravte solný roztok z převařené a vychladlé vody a soli (poměr je stejný, 15 až 20 g soli na 1 litr vody), a tímto roztokem zeleninu ve sklenici zalijte a zatižte, aby byla ponořená. Poté už postupujte stejně jako u krájené zeleniny.
Naložte domácí pickles 2 Zdroj: iStock
Zdroj: redakce Prima FRESH
Kompletní recept najdete ZDE
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living