Suroviny
- pekingské zelí 1,2 kg
- voda 200 ml
- cibule (menší ) 1 ks
- mrkev 2 ks
- jarní cibulka 2 ks
- mořská sůl 50 g
Pasta
- zázvor (kus ) 2 cm
- česnek 2 stroužky
- chilli (korejské chilli gochugaru na výrobu kimči) 60 g
- rybí omáčka 2 lžíce
- voda 100 ml
Postup přípravy
- Zelí podélně rozčtvrťte a nakrájejte na proužky o velikosti asi 4 cm.
- Kousky zelí dejte do větší mísy, osolte a rukama promačkejte, aby se sůl dostala pokud možno všude.
- Nakonec celé zelí zalijte vodou, promíchejte a nechte ležet asi 1–2 hodiny.
- Odleželé zelí potom slijte a podle potřeby propláchněte studenou vodou, aby zůstalo slané tak akorát podle chuti.
- K zelí přimíchejte očištěné a na drobné nudličky nakrájené mrkve, na tenká půlkolečka cibuli a nahrubo nasekanou jarní cibulku.
- V misce si připravte pastu, na kterou nastrouhejte očištěný zázvor, nadrťte česnek a vše promíchejte s chilli, rybí omáčkou a vodou.
- Tuto pastu potom zamíchejte do zelné směsi, pořádně vše promíchejte a ochuceným zelím naplňte a upěchujte čisté sklenice asi do 4/5 (víc ne, vybublalo by vám v průběhu fermentace).
- Sklenice uzavřete a nechte na kuchyňské lince fermentovat 2 dny při pokojové teplotě.
- Po dvou dnech opatrně otevřete, zkontrolujte a zase zavřené přemístěte do lednice, kde nechte ještě pár dní uležet (stačí i jen do dalšího dne, zase záleží na vaší chuti). Potom už můžete konzumovat.
Domácí fermentované kimči 1 Zdroj: S vášní pro jídlo