Domácí fermentované kimči
Zdroj: S vášní pro jídlo
Domácí fermentované kimči
Zdroj:
S vášní pro jídlo
Postup přípravy
-
Zelí podélně rozčtvrťte a nakrájejte na proužky o velikosti asi 4 cm.
-
Kousky zelí dejte do větší mísy, osolte a rukama promačkejte, aby se sůl dostala pokud možno všude.
-
Nakonec celé zelí zalijte vodou, promíchejte a nechte ležet asi 1–2 hodiny.
-
Odleželé zelí potom slijte a podle potřeby propláchněte studenou vodou, aby zůstalo slané tak akorát podle chuti.
-
K zelí přimíchejte očištěné a na drobné nudličky nakrájené mrkve, na tenká půlkolečka cibuli a nahrubo nasekanou jarní cibulku.
-
V misce si připravte pastu, na kterou nastrouhejte očištěný zázvor, nadrťte česnek a vše promíchejte s chilli, rybí omáčkou a vodou.
-
Tuto pastu potom zamíchejte do zelné směsi, pořádně vše promíchejte a ochuceným zelím naplňte a upěchujte čisté sklenice asi do 4/5 (víc ne, vybublalo by vám v průběhu fermentace).
-
Sklenice uzavřete a nechte na kuchyňské lince fermentovat 2 dny při pokojové teplotě.
-
Po dvou dnech opatrně otevřete, zkontrolujte a zase zavřené přemístěte do lednice, kde nechte ještě pár dní uležet (stačí i jen do dalšího dne, zase záleží na vaší chuti). Potom už můžete konzumovat.
Domácí fermentované kimči 1
Zdroj: S vášní pro jídlo
Domácí fermentované kimči 1
Zdroj:
S vášní pro jídlo