Suroviny
- zázvor 150 g
- kurkuma (čerstvá ) 50 g (1 lžička sušené)
- česnek 4 stroužky
- celá skořice 3 svitky
- rozmarýn 4 snítky
- jablečný ocet (bio ) 400 ml
- med (tekutý ) 300 ml
- pepř celý 1 lžička
Postup přípravy
- Připravte buď 1 velkou sklenici nebo třeba 3 menší (doporučujeme spíš zvolit více menších).
- Zázvor a kurkumu omyjte, ale neloupejte. Spolu s česnekem nakrájejte vše na větší kostky.
- Sklenici naplňte postupně zázvorem, kurkumou, česnekem, pepřem, skořicí a kousky rozmarýnu.
- Zalijte jablečným octem a sklenici zavřete. Nechte louhovat na tmavém místě min. 10 dní.
- Abychom zrychlili proces kvašení, první 3 dny nechte sklenici venku, poté ji dejte do lednice. V lednici by nemělo být méně než 8 °C.
- Poté přeceďte a smíchejte s medem. Opět dejte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v lednici. Tam můžete mít sirup až půl roku.
Oxymel si dávejte ideálně před jídlem, 1–2 lžíce denně.
Oxymel - sladkokyselý sirup na posílení imunity 2 Zdroj: P&G Foodies