Suroviny
Na strouhání
- hrubá mouka 120 g
- vejce 1 ks
PRIMA TIP: Vývar, který nepoužijete, můžete zamrazit buď do kostek ve tvořítku na led nebo v plastové misce. Zamrazit můžete i vařené maso nebo z něj můžete připravit masové knedlíčky, rizoto apod.
Postup přípravy
- Slepici rozdělte na porce, vložte do velkého hrnce, zalijte cca 3 l studené vody, osolte, přidejte všechno koření a dejte na mírný plamen. Pak z každého druhu zeleniny kromě hrášku oddělte polovinu a tu očistěte a pokrájejte na větší kusy. Vložte je do vody ke slepici a vše společně velmi mírným varem vařte cca 4 hodiny.
- Po 4 hodinách vyndejte z polévky maso a zeleninu. Zeleninu vyhoďte, je rozblácená a to nejlepší ze sebe už vydala (já ji ale často přesto sním, nemůžu odolat). Maso oberte z kostí a nakrájejte na kostičky. Bude ho spousta, takže vám ještě zbude na rozemletí do knedlíčků či rizota. Vývar přeceďte do jiného hrnce, abyste se zbavili nečistot.
- Zbylou zeleninu (opět kromě hrášku) očistěte, nakrájejte ji na menší kousky a opečte dozlatova na pánvi na másle. Takto opečenou zeleninu přidejte do přecezeného vývaru. Vložte tam i pokrájené kostičky masa (část vývaru i masa si můžete odložit, viz Tip) a opět přiveďte k varu. Polévka by se měla vařit 5–10 minut, cca v polovině tohoto času do ní zavařte i strouhání:
- V misce si smíchejte hrubou mouku a vejce. Vypracujte pevné a hladké těsto a udělejte z něj kouličku, pokud by nedržela pohromadě, přidejte lžíci vody (každá mouka je jinak suchá) a nechte ho klidně půl hodiny zabalené ve fólii odpočinout, chcete-li. Kouličku pak nastrouhejte na hrubém struhadle – buď přímo do polévky, nebo na pečicí papír. Druhá možnost je pohodlnější, neopaříte si ruku a polovinu zavářky si můžete schovat na příště, stačí strouhání usušit jako nudle a uložit ve sklenici. Konečně přidejte i hrášek. Vařte cca 5 minut a podávejte posypanou pažitkou nebo petrželkou.