redakce Prima FRESH

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Moje hodnocení
4x

Během léta je bezový keř nenápadný, zatímco na jaře ohromuje nádherným velkým květenstvím s příjemně navinulou chutí a vůní, na podzim září trsy černých bobulí na červených stoncích. Připravte z nich výborný sirup, který má navíc léčivé účinky.

1 porce
60 minut

Suroviny

Zatímco sirup z bezových květů lze připravit louhováním za studena, sirup z bezinek je nutné vařit. Bobule jsou totiž jedovaté a jedovatost ztrácejí díky důkladnému převaření.

Na přípravu sirupu použjte pouze zralé plody (ty zelené nebo růžové vyhoďte). Na sběr si vemte nůžky, při trhání by vám bobule opadaly. K otrhávání plodů ze stonků použijte vidličku nebo vsaďte na starou dobrou ruční práci, ovšem nezapomeňte si vzít rukavice a zástěru, šťáva z bezinek barví.

Snad vás k trochu náročnému postupu přesvědčí výčet zdravotních benefitů, které bezinkový sirup má. Především výrazně podporuje imunitní systém a zvyšuje úroveň antioxidantů v těle, působí protizánětlibě a funguje proti virové i bakteriální infekci. Preventivně se používá pro prevenci a léčbu při nachlazení, chřipkách i angínách. A potěší i schopnost snižovat cholesterol.

Postup přípravy

  1. Omyté a otrhané plody bez stopek dejte do hrnce. Zalijte je vodou, aby byly ponořené. Přiveďte k varu nechte na mírném ohni 15 minut vařit.
  2. Směs rozmixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes jemné síto, zbylou dužinu vyhoďte a tekutinu dejte zpět do hrnce. Přidejte cukr a kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu.
  3. Přiveďte znovu k varu a nechte vařit dalších 15 minut, až se cukr zcela rozpustí a sirup mírně zhoustne.
  4. Hotový sirup nechte mírně zchladit a přelijte ho do lahví. Skladujte v lednici.
PRIMA TIP: Základní recept můžete obměňovat pomocí přidaného koření. K bobulím do hrnce můžete přidat např. vanilkový lusk, celý kardamom, hřebíček nebo badyán.

Hotový sirup můžete využít k přípravě limonád, míchaných drinků nebo ho přidejte do čaje.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty