Suroviny
- bezinky (plody černého bezu, bez stopek) 1 kg
- cukr krupice (může být i třtinový) 800 g
- kyselina citrónová (nebo šťáva ze 3 citronů) 10 g
- voda 1 litr
Zatímco sirup z bezových květů lze připravit louhováním za studena, sirup z bezinek je nutné vařit. Bobule jsou totiž jedovaté a jedovatost ztrácejí díky důkladnému převaření.
Na přípravu sirupu použjte pouze zralé plody (ty zelené nebo růžové vyhoďte). Na sběr si vemte nůžky, při trhání by vám bobule opadaly. K otrhávání plodů ze stonků použijte vidličku nebo vsaďte na starou dobrou ruční práci, ovšem nezapomeňte si vzít rukavice a zástěru, šťáva z bezinek barví.
Snad vás k trochu náročnému postupu přesvědčí výčet zdravotních benefitů, které bezinkový sirup má. Především výrazně podporuje imunitní systém a zvyšuje úroveň antioxidantů v těle, působí protizánětlibě a funguje proti virové i bakteriální infekci. Preventivně se používá pro prevenci a léčbu při nachlazení, chřipkách i angínách. A potěší i schopnost snižovat cholesterol.
Postup přípravy
- Omyté a otrhané plody bez stopek dejte do hrnce. Zalijte je vodou, aby byly ponořené. Přiveďte k varu nechte na mírném ohni 15 minut vařit.
- Směs rozmixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes jemné síto, zbylou dužinu vyhoďte a tekutinu dejte zpět do hrnce. Přidejte cukr a kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu.
- Přiveďte znovu k varu a nechte vařit dalších 15 minut, až se cukr zcela rozpustí a sirup mírně zhoustne.
- Hotový sirup nechte mírně zchladit a přelijte ho do lahví. Skladujte v lednici.
PRIMA TIP: Základní recept můžete obměňovat pomocí přidaného koření. K bobulím do hrnce můžete přidat např. vanilkový lusk, celý kardamom, hřebíček nebo badyán.
- Hotový sirup můžete využít k přípravě limonád, míchaných drinků nebo ho přidejte do čaje.
Vyzkoušejte také mátový sirup podle návodnoho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mátový sirup