Pekanové ořechy – karamelová chuť, zdraví na dlani a perfektní ozdoba dezertů
Zdroj: iStock
Pekanové ořechy – karamelová chuť, zdraví na dlani a perfektní ozdoba dezertů
Zdroj:
iStock
Pekanové ořechy možná zatím v českých kuchyních nestojí na předních příčkách oblíbenosti, ale to se rychle mění. Tyto jemně nasládlé plody, které připomínají chuť karamelu, jsou nejen výbornou surovinou do dezertů, ale také cenným zdrojem živin. A navíc ozdobí každý koláč tak, že si je zamilujete na první pohled i sousto.
Blízcí příbuzní vlašských ořechů s jemnější chutí
Na první pohled vypadají jako vlašské ořechy, ale kdo je ochutnal, ví, že pekanové ořechy mají navrch. Jsou sladší, bez typické hořkosti, a perfektně se hodí do sladkých receptů. V americké kuchyni mají své stálé místo, bez pekanového koláče by Den díkůvzdání nebyl úplný. Skvěle chutnají i v kaších, müsli, jogurtech, ale i jen tak samotné, jako sladká tečka k čaji.
Výživa v každém soustu
Pekanové ořechy jsou důkazem, že i něco tak chutného může být zdraví prospěšné. Obsahují zinek, železo, fosfor, draslík, provitamin A i vitaminy skupiny B. Pravidelná konzumace může podpořit paměť a působit jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.
„Ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a dalších živin, takže je lze zařazovat i do redukčních diet, samozřejmě v přiměřeném množství. Obecně jsou totiž kaloricky vydatné, ale jsou mezi nimi rozdíly. Třeba makadamové ořechy obsahují až 75 % tuku. Obdobně tučné jsou i pekanové nebo para ořechy, zatímco kešu obsahují na 100 g přibližně o 30 g méně tuku. Při redukční dietě je důležité sledovat svůj celkový denní příjem energie a jíst ořechy v kontextu vyvážené stravy. Místo pytlíku pražených pistácií vsadit spíše na hrst natural ořechů a zkombinovat je třeba s bílým jogurtem nebo ovocem jako plnohodnotný chod,“ vysvětluje nutriční terapeutka Mgr. Petra Kuřátková z rodinné pražírny ořechů ALIKA, kde se ořechům věnují přes 30 let.
Kolik pekanů si dopřát?
Přestože jsou pekany nabité zdravými tuky, všeho s mírou. Ideální denní dávka je zhruba jedna malá hrst, tedy kolem 28 gramů. Vězte, že toto množství pokryje zhruba 10 % denní doporučené dávky příjmu vlákniny. Skvěle se kombinují s ovocem, přidávají se do salátů, pečiva nebo se mixují do ořechových másel. Jejich tvar i barva navíc vyniknou jako dekorace na dortech a koláčích, a díky tomu, že se dobře loupou, zůstávají většinou celé a nepoškozené.
Ořech, který stojí za vyzkoušení
Pekanové ořechy jsou zkrátka ideální volbou pro ty, kdo hledají chuťově příjemný a výživově hodnotný doplněk stravy. Zaujmou i ty, kterým klasické vlašské ořechy přijdou příliš hořké. Zařaďte je do svého jídelníčku a užijte si jejich jemnou karamelovou chuť i pozitivní vliv na vaše zdraví.
Upečte si banana bread podle videoreceptu! Vlašské ořechy můžete snadno nahradit právě pekany
Kompletní recept najdete ZDE: Banana bread
Fitness perníčkový proteinový dezert do skleničky
Máte rádi sladké a zároveň jste zastánci zdravého životního stylu? Pak vám skvěle zapadne do vašeho stravovacího plánu tento zdravý fitness dezert do skleničky. Navíc, milujete-li perníčky, tento dezert pro vás bude jasnou volbou, voní i chutná po perníčcích, které krásně doplňuje nadýchaný tvaroh a lahodná jablíčka.
Suroviny na perníkové těsto:
-
100 g celozrnné špaldové mouky + trocha mouky na podsypání
-
30 g třtinového cukru (např. DrRashid)
-
20 g pekanových ořechů (např. Zdravé ořechy)
-
15 g vanilkového proteinu
-
15 g medu
-
1 vejce + další 1 vejce na potření těsta
-
1 lžička perníkového koření
-
¾ lžičky sody (případně 1 lžička kypřicího prášku)
Suroviny na krém:
-
250 g polotučného tvarohu
-
20 g medu
-
20 g vanilkového proteinu
Suroviny na jablečnou vrstvu:
-
20 g třtinového cukru (např. DrRashid)
-
2 středně velká jablka
-
2 lžíce vody
-
1 lžička skořice
-
šťáva z ½ citronu
Fitness perníčkový proteinový dezert do skleničky
Zdroj: Alika
Fitness perníčkový proteinový dezert do skleničky
Zdroj:
Alika
Postup: Do mísy nasypte mouku, do které přidejte namleté ořechy a všechny ostatní sypké suroviny na perníkové těsto. Dále přidejte vejce a med a vypracujte hladké nelepivé těsto. Těsto vyválejte na pomoučeném vále a vykrajujte z něj oblíbené tvary (velikost volte takovou, aby se následně vešly do skleničky). Do trouby rozehřáté na 170 °C vložte vykrojené perníčky i zbytek rozváleného těsta a vše společně upečte, doba pečení je cca 8 až 10 minut. Mezitím si připravte tvarohovou vrstvu dezertu, kdy vyšlehejte tvaroh s proteinovým práškem a medem. Dosáhnout chcete jemné konzistence krému. Na jablečnou vrstvu oloupejte jablka, která nakrájejte na malé kostičky a následně je povařte doměkka v hrnci společně s ostatními surovinami. Celou dobu jablka míchejte, aby se všechny ingredience hezky propojily a jablka se nepřipálila. Jablečnou směs nechte odležet a vychladnout. Nakonec se můžete pustit do vrstvení dezertu, kdy do připravených skleniček dávejte postupně zchladlé perníčky, tvarohový krém a jablka. Vše zakončete tvarohovým přelivem, pár perníčky na ozdobu a pekanovými ořechy.