Anneka Manning

Šťavnaté muffiny s jablky, pekanovými ořechy a javorovým sirupem

Moje hodnocení
6x

Podle všeho by muffiny měly být hutné – koneckonců jsou to muffiny, ne nějaké nadýchané dortíky! Tyto muffiny patří mezi mé nejoblíbenější – jsou hutné a šťavnaté díky jablkům, sladké díky koření, sypané ořechy a polité javorovým sirupem.

12 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 °C nebo 170 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (⅓ hrnku), vyložte papírovými košíčky.
  2. Oba druhy mouky, prášek do pečiva a skořici prosejte do velké mísy, obilné slupky, které se zachytí v sítu, přidejte do mísy. Vmíchejte cukr a pokrájená jablka, ve středu směsi udělejte důlek.
  3. V jiné míse smíchejte pomocí vidličky podmáslí, olivový olej, vejce a vanilkový extrakt nebo esenci. Přilijte ke směsi s moukou a pomocí velké kovové lžíce nebo stěrky obě směsi opatrně spojte. (Nemíchejte příliš, výsledné těsto nemá být jednolité, mají v něm být drobné hrudky.)
  4. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených papírových košíčků. Jednotlivé muffiny posypte pekanovými ořechy a pokapejte javorovým sirupem.
  5. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou a špejle zapíchnutá do jejich středu nebude po vytažení suchá. Hotové muffiny nechte po vyjmutí z trouby stát ve formě asi 5 minut, poté je přendejte na drátěnou mřížku.
  6. Podávejte ještě teplé nebo při pokojové teplotě, pokud chcete, můžete je před podáváním ještě zakápnout javorovým sirupem.

PRIMA TIPY:

  • Pokud nemáte v lednici žádné podmáslí, můžete ho nahradit 170 ml (⅔ hrnku) plnotučného mléka smíchaného s 2 čajovými lžičkami citronové šťávy.
  • Tyto muffiny jsou nejlepší hned ten den, kdy je upečete, ale dají se i dobře zamrazit – každý zvlášť zabalte do potravinové fólie a vložte do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného sáčku určeného k zmrazování potravin. V mrazáku vydrží muffiny až 3 měsíce. Rozmrazujte je při pokojové teplotě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Anneka Manning

Knihy Omega Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty