Najděte si recept
Na co máte chuť?

Šťavnaté muffiny s jablky, pekanovými ořechy a javorovým sirupem
Podle všeho by muffiny měly být hutné – koneckonců jsou to muffiny, ne nějaké nadýchané dortíky! Tyto muffiny patří mezi mé nejoblíbenější – jsou hutné a šťavnaté díky jablkům, sladké díky koření, sypané ořechy a polité javorovým sirupem.
do 1 hodiny
12 ks porcí
Suroviny (12 ks porcí)
- hladká mouka 150 g (1 hrnek)
- celozrnná mouka 150 g (1 hrnek)
- kypřicí prášek 1 lžíce
- mletá skořice 2 lžičky
- třtinový cukr 150 g (3/4 hrnku)
- sladká jablka, oloupaná a nakrájená na 1,5cm kousky 2 ks
- podmáslí 185 ml (3/4 hrnku)
- slunečnicový nebo olivový olej light 80 ml (1/3 hrnku)
- vejce pokojové teploty 2 ks
- přírodní vanilkový extrakt nebo esence 1,5 lžičky
- pekanové ořechy, nahrubo nasekané 75 g (3/4 hrnku)
- javorový sirup 60 ml (1/4 hrnku) + k podávání, pokud chcete
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C nebo 170 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (⅓ hrnku), vyložte papírovými košíčky.
- Oba druhy mouky, prášek do pečiva a skořici prosejte do velké mísy, obilné slupky, které se zachytí v sítu, přidejte do mísy. Vmíchejte cukr a pokrájená jablka, ve středu směsi udělejte důlek.
- V jiné míse smíchejte pomocí vidličky podmáslí, olivový olej, vejce a vanilkový extrakt nebo esenci. Přilijte ke směsi s moukou a pomocí velké kovové lžíce nebo stěrky obě směsi opatrně spojte. (Nemíchejte příliš, výsledné těsto nemá být jednolité, mají v něm být drobné hrudky.)
- Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených papírových košíčků. Jednotlivé muffiny posypte pekanovými ořechy a pokapejte javorovým sirupem.
- Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou a špejle zapíchnutá do jejich středu nebude po vytažení suchá. Hotové muffiny nechte po vyjmutí z trouby stát ve formě asi 5 minut, poté je přendejte na drátěnou mřížku.
- Podávejte ještě teplé nebo při pokojové teplotě, pokud chcete, můžete je před podáváním ještě zakápnout javorovým sirupem.
PRIMA TIPY:
- Pokud nemáte v lednici žádné podmáslí, můžete ho nahradit 170 ml (⅔ hrnku) plnotučného mléka smíchaného s 2 čajovými lžičkami citronové šťávy.
- Tyto muffiny jsou nejlepší hned ten den, kdy je upečete, ale dají se i dobře zamrazit – každý zvlášť zabalte do potravinové fólie a vložte do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného sáčku určeného k zmrazování potravin. V mrazáku vydrží muffiny až 3 měsíce. Rozmrazujte je při pokojové teplotě.
Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem
Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.
Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!
"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander
Vydalo nakladatelství Omega.