Suroviny
- hladká mouka 150 g (1 hrnek)
- celozrnná mouka 150 g (1 hrnek)
- mletá skořice 2 lžičky
- třtinový cukr 150 g (3/4 hrnku)
- jablka (sladká, oloupaná a nakrájená na 1,5cm kousky) 2 ks
- podmáslí 185 ml (3/4 hrnku)
- olej (slunečnicový nebo olivový,light) 80 ml (1/3 hrnku)
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
- vanilkový extrakt (přírodní nebo esence) 1,5 lžičky
- pekanové ořechy (nahrubo nasekané) 75 g (3/4 hrnku)
- javorový sirup 60 ml (1/4 hrnku) + k podávání, pokud chcete
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C nebo 170 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (⅓ hrnku), vyložte papírovými košíčky.
- Oba druhy mouky, prášek do pečiva a skořici prosejte do velké mísy, obilné slupky, které se zachytí v sítu, přidejte do mísy. Vmíchejte cukr a pokrájená jablka, ve středu směsi udělejte důlek.
- V jiné míse smíchejte pomocí vidličky podmáslí, olivový olej, vejce a vanilkový extrakt nebo esenci. Přilijte ke směsi s moukou a pomocí velké kovové lžíce nebo stěrky obě směsi opatrně spojte. (Nemíchejte příliš, výsledné těsto nemá být jednolité, mají v něm být drobné hrudky.)
- Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených papírových košíčků. Jednotlivé muffiny posypte pekanovými ořechy a pokapejte javorovým sirupem.
- Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou a špejle zapíchnutá do jejich středu nebude po vytažení suchá. Hotové muffiny nechte po vyjmutí z trouby stát ve formě asi 5 minut, poté je přendejte na drátěnou mřížku.
- Podávejte ještě teplé nebo při pokojové teplotě, pokud chcete, můžete je před podáváním ještě zakápnout javorovým sirupem.
PRIMA TIPY:
- Pokud nemáte v lednici žádné podmáslí, můžete ho nahradit 170 ml (⅔ hrnku) plnotučného mléka smíchaného s 2 čajovými lžičkami citronové šťávy.
- Tyto muffiny jsou nejlepší hned ten den, kdy je upečete, ale dají se i dobře zamrazit – každý zvlášť zabalte do potravinové fólie a vložte do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného sáčku určeného k zmrazování potravin. V mrazáku vydrží muffiny až 3 měsíce. Rozmrazujte je při pokojové teplotě.
Šťavnaté muffiny s jablky, pekanovými ořechy a javorovým sirupem Zdroj: Kurz domácího pečení