redakce Prima FRESH

Cheesecake s mrkvovým korpusem a  pekanovým griliášem

Moje hodnocení
8x

Podzimní verze (s jemně perníkovou vůní a šťavnatými karotkami) svěžího tvarohového koláče v americkém stylu využívá hned dvou oříškových zástupců – šťavnaté mandle v těstě a křupavé tečky v podání bratranců vlašských ořechů, tedy ořechů pekanových. Tenhle dezert je vlastně křížencem mezi cheesecakem a mrkvovým koláčem – je velmi svěží, šťavnatý, zdravý, ale především mimořádně dobrý!

8 porcí
60 minut

Korpus

Griliáš

Náplň

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Nejprve připravte griliáš. Ořechy a med dejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15 minut, až začne med bublat. Nechte stranou asi 5 minut vychladnout, pak dejte do ledničky, aby směs úplně vychladla.
  2. Na korpus promíchejte ve velké míse mleté mandle, cukr, prášek do pečiva, koření, vejce, jogurt, olej, najemo nastrouhanou mrkev, mouku a strouhaný kokos.
  3. Těsto přesuňte do vymazané 20cm formy s odepínacími boky, jejíž dno jste vyložili kolečkem papíru na pečení. Povrch uhlaďte a korpus pečte asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto propečené.
  4. Na náplň prošlehejte nejlépe v robotu tvaroh nebo cottage, jogurt, vejce, vanilku a cukr dohladka. Nalijte na upečený korpus, vraťte do trouby a pečte 35 až 40 minut, až se náplň usadí. Pak nechte koláč ve vypnuté troubě ještě 30 minut, aby zvolna vychladl a nepopraskal. Pak ho ještě dejte dochladnout do ledničky.
  5. Ztvrdlý griliáš nalámejte na kousky nebo nadrťte a posypte jím vychladlý koláč.

PRIMA TIP: Pekany, plody ořechovce pekanového, blízkého příbuzného vlašských ořechů, zdomácněly hlavně v jižnějších částech USA, odkud se k nám také dovážejí a kde jsou běžnější než ořechy vlašské. Mají sladší, poněkud karamelovou chuť a jsou velmi křehké. V receptech je samozřejmě můžete vyměnit za vlašáky.

Další originální recepty s ořechy najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty