Suroviny
- pekanové ořechy (rozpůlené ) 45 g
- mléčná čokoláda 55 g
- hořká čokoláda (70 % kakaa) 250 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- máslo 30 g
- prosecco 50 ml
- brandy 1,5 lžičky
- kakao (holandského typu na poprášení) 30 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Pekanové ořechy rozprostřete na plech a pražte je 10 minut. Opražené pekanové ořechy vyjměte a nechte zchladnout a nasekejte je na 2mm kousky.
- Mezitím nasekejte ve food procesoru nebo v mixéru typu kutr či na smoothie nahrubo mléčnou čokoládu a 170 g hořké čokolády. Přesypte je do žáruvzdorné misky. V rendlíku zahřívejte smetanu s máslem, až se máslo rozpustí, smetana zežloutne a začne vřít. Vlijte ji na čokoládu a nechte 1 minutu stát. Promíchejte, pokud se čokoláda nerozpustila, postavte misku na rendlík s vroucí vodou a mírně zahřívejte ve vodní lázni, až vznikne hladký krém.
- Přimíchejte prosecco, brandy a nasekané pekany. Nechte krém zchladnout na pokojovou teplotu, ještě trochu zhoustne. Trvá to dlouho, ale je to nezbytné, aby lanýže měly dokonale hladkou a stejnoměrnou strukturu. Hmotu občas jemně promíchejte – musí zůstat poddajná. Nesnažte se urychlit postup chladnutí v chladničce, protože by hmota byla nestejnoměrná a hrudkovitá.
- Hmotu dejte do cukrářského sáčku s koncovkou o průměru 1cm a na plech vyložený pečicím papírem naneste sedm válečků dlouhých 30 cm. Plech uložte nejméně na 30 minut do chladničky a pak každý váleček nakrájejte teplým, suchým nožem na pět krátkých válečků (zhruba po 6 cm).
- Zbylou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Do druhé misky připravte kakaa. Válečky obalujte jednotlivě v čokoládě – její vrstva musí být tenká. Upravte váleček na dlani tak, aby se odstranila nadbytečná čokoláda a aby byl povrch pěkně hladký a vrstva čokolády tenká a stejnoměrná. Potom obalte váleček v kakau. Musíte pracovat rychle, než čokoláda ztuhne. Pokud můžete, vezměte si někoho na pomoc. Jeden člověk může obalovat váleček v rozehřáté čokoládě, druhý v kakau a nemusíte si stále umývat ruce mezi namáčením do čokolády a obalováním v kakau. Po ztuhnutí (což je zhruba po 30 minutách) z lanýžů mírně oklepejte nadbytečné kakao a uložte je do uzavíratelné krabičky do lednice. Vydrží v ní až 10 dnů.
Čokoládové lanýže s pekanovými ořechy a proseccem Zdroj: Sladké