Čokoládové lanýže s pekanovými ořechy a proseccem
Zdroj: Sladké
Čokoládové lanýže s pekanovými ořechy a proseccem
Zdroj:
Sladké
Božské spojení čokolády, pekanů a bublinek. Co víc si přát nejen o Vánocích? Báječné cukroví, nadílka do mikulášské punčochy pro dospělé, ideální jedlý dárek, sladká tečka nebo překvapení při odchodu z večírku. Bonbon obalte v tenké vrstvě čokolády, požitek z prokousnutí tenkého obalu, pod kterým se objeví chutný, hladký lanýž za trochu nepořádku v kuchyni rozhodně stojí.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 160 °C. Pekanové ořechy rozprostřete na plech a pražte je 10 minut. Opražené pekanové ořechy vyjměte a nechte zchladnout a nasekejte je na 2mm kousky.
-
Mezitím nasekejte ve food procesoru nebo v mixéru typu kutr či na smoothie nahrubo mléčnou čokoládu a 170 g hořké čokolády. Přesypte je do žáruvzdorné misky. V rendlíku zahřívejte smetanu s máslem, až se máslo rozpustí, smetana zežloutne a začne vřít. Vlijte ji na čokoládu a nechte 1 minutu stát. Promíchejte, pokud se čokoláda nerozpustila, postavte misku na rendlík s vroucí vodou a mírně zahřívejte ve vodní lázni, až vznikne hladký krém.
-
Přimíchejte prosecco, brandy a nasekané pekany. Nechte krém zchladnout na pokojovou teplotu, ještě trochu zhoustne. Trvá to dlouho, ale je to nezbytné, aby lanýže měly dokonale hladkou a stejnoměrnou strukturu. Hmotu občas jemně promíchejte – musí zůstat poddajná. Nesnažte se urychlit postup chladnutí v chladničce, protože by hmota byla nestejnoměrná a hrudkovitá.
-
Hmotu dejte do cukrářského sáčku s koncovkou o průměru 1cm a na plech vyložený pečicím papírem naneste sedm válečků dlouhých 30 cm. Plech uložte nejméně na 30 minut do chladničky a pak každý váleček nakrájejte teplým, suchým nožem na pět krátkých válečků (zhruba po 6 cm).
-
Zbylou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Do druhé misky připravte kakaa. Válečky obalujte jednotlivě v čokoládě – její vrstva musí být tenká. Upravte váleček na dlani tak, aby se odstranila nadbytečná čokoláda a aby byl povrch pěkně hladký a vrstva čokolády tenká a stejnoměrná. Potom obalte váleček v kakau. Musíte pracovat rychle, než čokoláda ztuhne. Pokud můžete, vezměte si někoho na pomoc. Jeden člověk může obalovat váleček v rozehřáté čokoládě, druhý v kakau a nemusíte si stále umývat ruce mezi namáčením do čokolády a obalováním v kakau. Po ztuhnutí (což je zhruba po 30 minutách) z lanýžů mírně oklepejte nadbytečné kakao a uložte je do uzavíratelné krabičky do lednice. Vydrží v ní až 10 dnů.
Čokoládové lanýže s pekanovými ořechy a proseccem
Zdroj: Sladké
Čokoládové lanýže s pekanovými ořechy a proseccem
Zdroj:
Sladké