Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Čokoládové lanýže s pekanovými ořechy a proseccem

Moje hodnocení
5x

Božské spojení čokolády, pekanů a bublinek. Co víc si přát nejen o Vánocích? Báječné cukroví, nadílka do mikulášské punčochy pro dospělé, ideální jedlý dárek, sladká tečka nebo překvapení při odchodu z večírku. Bonbon obalte v tenké vrstvě čokolády, požitek z prokousnutí tenkého obalu, pod kterým se objeví chutný, hladký lanýž za trochu nepořádku v kuchyni rozhodně stojí.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • rozpůlené pekanové ořechy 45 g
  • mléčná čokoláda 55 g
  • hořká čokoláda (70 % kakaa) 250 g
  • smetana ke šlehání 50 ml
  • máslo 30 g
  • prosecco 50 ml
  • brandy 1,5 lžičky
  • kakao holandského typu na poprášení 30 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Pekanové ořechy rozprostřete na plech a pražte je 10 minut. Opražené pekanové ořechy vyjměte a nechte zchladnout a nasekejte je na 2mm kousky.
  2. Mezitím nasekejte ve food procesoru nebo v mixéru typu kutr či na smoothie nahrubo mléčnou čokoládu a 170 g hořké čokolády. Přesypte je do žáruvzdorné misky. V rendlíku zahřívejte smetanu s máslem, až se máslo rozpustí, smetana zežloutne a začne vřít. Vlijte ji na čokoládu a nechte 1 minutu stát. Promíchejte, pokud se čokoláda nerozpustila, postavte misku na rendlík s vroucí vodou a mírně zahřívejte ve vodní lázni, až vznikne hladký krém.
  3. Přimíchejte prosecco, brandy a nasekané pekany. Nechte krém zchladnout na pokojovou teplotu, ještě trochu zhoustne. Trvá to dlouho, ale je to nezbytné, aby lanýže měly dokonale hladkou a stejnoměrnou strukturu. Hmotu občas jemně promíchejte – musí zůstat poddajná. Nesnažte se urychlit postup chladnutí v chladničce, protože by hmota byla nestejnoměrná a hrudkovitá.
  4. Hmotu dejte do cukrářského sáčku s koncovkou o průměru 1cm a na plech vyložený pečicím papírem naneste sedm válečků dlouhých 30 cm. Plech uložte nejméně na 30 minut do chladničky a pak každý váleček nakrájejte teplým, suchým nožem na pět krátkých válečků (zhruba po 6 cm).
  5. Zbylou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Do druhé misky připravte kakaa. Válečky obalujte jednotlivě v čokoládě – její vrstva musí být tenká. Upravte váleček na dlani tak, aby se odstranila nadbytečná čokoláda a aby byl povrch pěkně hladký a vrstva čokolády tenká a stejnoměrná. Potom obalte váleček v kakau. Musíte pracovat rychle, než čokoláda ztuhne. Pokud můžete, vezměte si někoho na pomoc. Jeden člověk může obalovat váleček v rozehřáté čokoládě, druhý v kakau a nemusíte si stále umývat ruce mezi namáčením do čokolády a obalováním v kakau. Po ztuhnutí (což je zhruba po 30 minutách) z lanýžů mírně oklepejte nadbytečné kakao a uložte je do uzavíratelné krabičky do lednice. Vydrží v ní až 10 dnů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Slovart Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty