Suroviny
- javorový sirup (nebo med) 80 g
- hnědý cukr 35 g
- máslo 1 lžička/10 g
- čerstvé mléko (polotučné) 30 ml
- kukuřičný škrob 40 g
- pekanové ořechy 100 g + na posypání
- listové těsto (chlazené) 500 g
- hladká mouka (na podsypání)
- vejce 1 ks
- med (na pokapání)
Postup přípravy:
- Javorový sirup smíchejte s cukrem, máslem a přiveďte k varu. Mléko smíchejte se škrobem, vlijte do vroucí směsi, krátce povařte a přidejte nadrobno nasekané ořechy. Směs odstavte a nechte vychladnout.
- Na pomoučeném vále rozválejte těsto na tenký plát o velikosti cca 30×60 cm a rozkrájejte na obdélníky 15×12 cm. Na střed každého kousku rozetřete část náplně a po každé delší straně udělejte ke středu šest šikmých zářezů (krájejte vždy přes třetinu šíře těsta). Vzniklé proužky střídavě přehněte přes náplň a konce dobře přitiskněte, aby náplň nevytekla.
- Pletence rozložte na plech s pečicím papírem, povrch potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými ořechy. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut. Po upečení přendejte pletence na kovovou mřížku a nechte zcela vychladnout. Podávejte je pokapané medem.
Hledáte tip na videorecept, ve kterém zužitkujete ořechy? Pusťte si tuto klasiku!
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami
Nebo vyzkoušejte další recepty na tradiční moučníky a dezerty: