Zdravé ořechy

Kynuté koláče plněné tvarohem s rozinkami a pekanovou drobenkou

Moje hodnocení
2x

Kynuté koláče jsou přímo doménou české kuchyně a mají mnoho různých podob. Tyto jsou plněné šťavnatou tvarohovou náplní, která je v těstě uzavřená. Navrch pak patří křupavá ořechová drobenka, v tomto případě z trochu netradičních pekanových ořechů, které mají specifickou chuť. A nesmí chybět ani závěrečný dotek másla s rumem!

20 porcí
90 minut
česká

Kvásek

Těsto

Náplň

Drobenka

Rumové máslo

  • Máslo 40 g
  • rum 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Nejprve namočte rozinky do rumu a připravte kvásek. Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě vzejít, což potrvá cca 15 minut.
  2. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, sůl, máslo, žloutek, rum, kůru z jednoho menšího citronu a na závěr i vzešlý kvásek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Práci usnadní kuchyňský robot, ale zvládnete to i ručně. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Správně vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  3. Mezitím připravte tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s cukrem, rumem, citronovou kůrou a pořádně promíchejte.
  4. Dále připravte drobenku. Pekanovou mouku, hladkou mouku, cukr a kousky lehce změklého másla dejte do mísy a rukama vypracujte ořechovou směs na posyp koláčků.
  5. Z vykynutého těsta oddělujte cca 28g kousky (mělo by vyjít na 20 koláčků), zlehka je v ruce propracujte a vytvořte placičky. Na každý kousek dejte lžíci tvarohu, rozinky namočené v rumu, kousky nasekaných pekanových ořechů a důkladně náplň zabalte. Naplněné kuličky z kynutého těsta pokládejte na plech spojem dolů a potřete olejem. Nechte dostatečné mezery, koláčky ještě nakynou a zvětší svůj objem. Ve středu každé kuličky udělejte dnem menší skleničky důlek, do kterého dejte větší množství pekanové drobenky.
  6. Takto připravené koláčky nechte na plechu ještě 20 minut kynout. Poté pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů 15-20 minut. Po upečení ještě horké koláče potřete rozpuštěným máslem s rumem.

Hledáte tip na jednodušší moučník? Zkuste výborný strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdravé ořechy


Přečtěte si také

Recepty