Kvásek
- droždí 25 g
- cukr krupice 20 g
- plnotučné mléko (vlažné) 140 ml
Těsto
- kvásek
- cukr krupice 60 g
- hladká mouka 290 g
- Máslo 80 g
- žloutek 1 ks
- rum 1 lžíce
- citronová kůra
- sůl 1 špetka
Náplň
- tučný tvaroh (v alobalu) 300 g
- cukr krupice (podle chuti)
- rum 1 lžíce
- citronová kůra (podle chuti)
Drobenka
- pekanová mouka (např. Alika) 50 g
- hladká mouka 50 g
- třtinový cukr (mletý) 50 g
- Máslo 50 g
Rumové máslo
- Máslo 40 g
- rum 2 lžíce
Postup přípravy
- Nejprve namočte rozinky do rumu a připravte kvásek. Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě vzejít, což potrvá cca 15 minut.
- Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, sůl, máslo, žloutek, rum, kůru z jednoho menšího citronu a na závěr i vzešlý kvásek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Práci usnadní kuchyňský robot, ale zvládnete to i ručně. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Správně vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Mezitím připravte tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s cukrem, rumem, citronovou kůrou a pořádně promíchejte.
- Dále připravte drobenku. Pekanovou mouku, hladkou mouku, cukr a kousky lehce změklého másla dejte do mísy a rukama vypracujte ořechovou směs na posyp koláčků.
- Z vykynutého těsta oddělujte cca 28g kousky (mělo by vyjít na 20 koláčků), zlehka je v ruce propracujte a vytvořte placičky. Na každý kousek dejte lžíci tvarohu, rozinky namočené v rumu, kousky nasekaných pekanových ořechů a důkladně náplň zabalte. Naplněné kuličky z kynutého těsta pokládejte na plech spojem dolů a potřete olejem. Nechte dostatečné mezery, koláčky ještě nakynou a zvětší svůj objem. Ve středu každé kuličky udělejte dnem menší skleničky důlek, do kterého dejte větší množství pekanové drobenky.
- Takto připravené koláčky nechte na plechu ještě 20 minut kynout. Poté pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů 15-20 minut. Po upečení ještě horké koláče potřete rozpuštěným máslem s rumem.
Hledáte tip na jednodušší moučník? Zkuste výborný strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE