Martina Hladjuk

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Moje hodnocení
6x

Drobenkové koláče a moučníky jsou prostě paráda! Můžete si hrát nejen s ovocem, které použijete, ale také s tím, co do samotné drobenky dáte. A výsledek bude vždy stát za to! Ochutnejte tento meruňkový koláč s drobenkou, která je plná pekanových ořechů.

14 porcí
90 minut

Drobenka:

Pekanový krém:

Těsto:

Na dokončení:

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Pekany nasekejte nahrubo a spolu s měkkým máslem, krupicí, sirupem nebo cukrem a špetkou skořice vypracujte do drobenky.
  2. Do food procesoru dejte veškeré suroviny na pekanový krém – pekany, máslo, mouku, žloutek, sůl a rozmixujte v hladký kompaktní krém.
  3. Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Borůvky propláchněte a osušte.
  4. Do mísy od robotu nebo větší mísy dejte vejce, cukr, mouku, mleté oříšky, změklé máslo, kypřicí prášek a vyšlehejte v hladké lepivé těsto. Těsto tvořte až nakonec, aby před tím, než půjde do trouby, příliš dlouho nestálo venku.
  5. Pekáč (velikosti zhruba poloviny plechu) vyložte pečicím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete. Pekanový krém můžete na těsto rozprostřít buď za pomocí cukrářského sáčku nebo dvěma lžičkami.
  6. Meruňky pokládejte vedle sebe s malými mezerami. Poté posypte borůvkami nebo jiným ovocem, které máte. Použít můžete ale i pouze meruňky nebo naopak koláč založit na borůvkách nebo rybízu.
  7. Na ovoce už přijde pouze drobenka a můžete dát koláč péct. Pečte 35–40 minut, dokud není těsto zcela upečené a koláč krásně zlatavě hnědý. Před krájením nechte vychladnout.

Další recepty s drobenkou najdete u nás na webu:

Nebo si upečte drobenkový koláč s meruňkami podle videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martina Hladjuk

Martina Hladjuk

Jmenuji se Martina a jsem foodblogerka, fotografka a maminka žijící v Brně. Gastronomii miluji od malička a svoji vášeň nyní sdílím prostřednictvím svého blogu Mamachef. Název spojuje mé dvě já - tedy mě jako mámu a pak jako kuchařku / foodblogerku.

Nejvíce mě baví tvořit lehce netradiční recepty nebo do receptů tradičních přidat alespoň kapku vlastní inovace. Stejně jako na blogu, tak v mojí knize MAMACHEF Radost v kuchyni, najdete podrobně popsané recepty inspirované kuchyní celého světa.


Přečtěte si také

Recepty