Drobenka:
- pekanové ořechy (např. Ochutnej ořech) 100 g
- máslo (změklé) 60 g
- pšeničná krupice (nebo hrubá mouka) 80 g
- čekankový sirup (nebo javorový sirup/třtinový cukr/krupicový cukr) 30–50 g
- mletá skořice 1 špetka
Pekanový krém:
- pekanové ořechy (např. Ochutnej ořech) 100 g
- máslo (změklé) 65 g
- čekankový sirup (nebo javorový sirup/třtinový cukr/krupicový cukr) 30–50 g
- hladká mouka (pšeničná) 15 g
- žloutek 1 ks
- sůl 1 špetka
Těsto:
- vejce 3 ks
- cukr krupice (nebo krystal/třtinový cukr) 90 g
- hladká mouka (pšeničná) 140 g
- vlašské ořechy (nebo pekanové ořechy) 50 g
- máslo (změklé) 120 g
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 175 °C. Pekany nasekejte nahrubo a spolu s měkkým máslem, krupicí, sirupem nebo cukrem a špetkou skořice vypracujte do drobenky.
- Do food procesoru dejte veškeré suroviny na pekanový krém – pekany, máslo, mouku, žloutek, sůl a rozmixujte v hladký kompaktní krém.
- Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Borůvky propláchněte a osušte.
- Do mísy od robotu nebo větší mísy dejte vejce, cukr, mouku, mleté oříšky, změklé máslo, kypřicí prášek a vyšlehejte v hladké lepivé těsto. Těsto tvořte až nakonec, aby před tím, než půjde do trouby, příliš dlouho nestálo venku.
- Pekáč (velikosti zhruba poloviny plechu) vyložte pečicím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete. Pekanový krém můžete na těsto rozprostřít buď za pomocí cukrářského sáčku nebo dvěma lžičkami.
- Meruňky pokládejte vedle sebe s malými mezerami. Poté posypte borůvkami nebo jiným ovocem, které máte. Použít můžete ale i pouze meruňky nebo naopak koláč založit na borůvkách nebo rybízu.
- Na ovoce už přijde pouze drobenka a můžete dát koláč péct. Pečte 35–40 minut, dokud není těsto zcela upečené a koláč krásně zlatavě hnědý. Před krájením nechte vychladnout.
Další recepty s drobenkou najdete u nás na webu:
Nebo si upečte drobenkový koláč s meruňkami podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE