Ještě před pár desítkami let byli šneci pro mnoho českých domácností naprosto běžnou součástí Vánoc. Dnes si je většina z nás spojuje spíš s Francií, ale jejich původní tradice se pomalu vrací, a to z dobrého důvodu.
Olda Matoušek přibližuje, proč se šneci vracejí na sváteční stůl. Ochutnali jste už tuto lahůdku? Zdroj: Bruxx
Olda Matoušek přibližuje, proč se šneci vracejí na sváteční stůl. Ochutnali jste už tuto lahůdku? Zdroj: Bruxx
Ještě před pár desítkami let byli šneci pro mnoho českých domácností naprosto běžnou součástí Vánoc. Dnes si je většina z nás spojuje spíš s Francií, ale jejich původní tradice se pomalu vrací, a to z dobrého důvodu.
Možná by vás to nenapadlo, ale Česká republika patří mezi šnečí velmoci, protože se jich u nás ročně vyprodukují desítky tun. Navíc i pro export do ciziny. A má to své důvody! „Šnečí maso je čisté, téměř bez tuku, má jemnou zemitou chuť a skvěle pracuje s máslem, česnekem a bylinkami,“ říká Oldřich Matoušek, šéfkuchař Bruxxu. V jeho kuchyni patří šneci k evergreenům stálé nabídky, o Vánocích dokonce k nejvyhlášenějším položkám menu.
U nás se konzumace šneků traduje už od 16. století a je spojována s rodem Rožmberků. Popularitu tohoto jídla dokládají hned čtyři recepty v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Za první republiky bylo totiž zvykem zakončovat sváteční procházku na Štědrý den návštěvou restaurace či lahůdkářství a dát si šneky. A právě tato tradice se postupně vrací a lidé si šneky rezervují někdy až týdny dopředu, aby si je mohli vychutnat.
Šneci mají jemné, čisté maso bez tuku, s vysokým obsahem bílkovin a lehce zemitou chutí. Zároveň neobsahují cholesterol. Díky tomu jim stačí jednoduchá příprava – máslo, česnek, petržel. Klasika, která funguje vždy.
Šnečí maso má své fanoušky i u nás Zdroj: Bruxx
Šneci působí jako těžká restaurační disciplína, ale zvládnete je i v běžné kuchyni. „Šnečí maso nikdy nebude měkké jako třeba kuřecí. Proto je potřeba ho vařit o něco déle. Důležité je ochutnat – nesmí být gumové. Nebojte se toho, domácí příprava je jednodušší, než většina lidí čeká,“ vysvětluje Matoušek a dodává, že šneky doporučuje vařit s trochou kořenové zeleniny. Výraznější chuť získávají, když se vaří ve vývaru, ať už kuřecím nebo hovězím. Po uvaření je krátce promíchejte s máslem a česnekem a zapečte v ulitách nebo malých mističkách. Podávejte je horké s bagetou.
Pokud šneci nejsou vaše vánoční volba nebo chystáte slavnostní silvestrovské menu, stojí za to sáhnout po rybě, která má opravdový styl. Halibut nebo kambala fungují skvěle – stačí je osolit, opéct na másle a podávat se zeleninovým pyré, třeba květákovým, které se jednoduše rozvaří ve smetaně a rozmixuje s máslem. A pro ty, kdo chtějí u sváteční tabule opravdu velký wow efekt? „Humr je trefa do černého. Na každých sto gramů jedna minuta ve vroucí vodě. Pak ledová lázeň, rozpůlit, vyčistit a podávat s dobrou majonézou nebo jen se sklenkou šampaňského,“ uzavírá Matoušek.
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.
Zdroj: Together
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
lajk
prima-living